Fokus

Novi predsednik Kolumbije stupio na dužnost: Petro obećao "politički preokret"

Komentari

Autor: Fonet

07/08/2022

-

23:30

Novi predsednik Kolumbije stupio na dužnost: Petro obećao "politički preokret"
Novi predsednik Kolumbije stupio na dužnost: Petro obećao "politički preokret" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi levičarski predsednik Kolumbije Gustavo Petro stupio je danas na dužnost obečavajući borbu protiv nejednakosti i preokret u zemlji čija je istorija bila obeležena dugogodišnjim ratom između vlade i gerilskih grupa.

Gustavo Petro, bivši član gerilske grupe M-19, pobedio je izborima u junu konzervativne kandidate koji su obećavali umerene promene tržišne ekonomije, ali nisu privukli birače ogorčene zbog porasta siromaštva i nasilja protiv boraca za ljudska prava i zaštitu životne sredine u ruralnim oblastima.

Petro je pripadnik rastuće grupe levičarskih političara i političkih autsajdera koji pobeđuju na izborima u Latinskoj Americi od kako je izbila pandemija koronavirusa i pogodila najsiromašnije slojeve društva.

Mirovni sporazum iz 2016, između vlade Kolumbije i levičarskog gerilskog pokreta FARK okrenuo je glasače sa nasilnih sukoba ka problemima, pogotovo u ruralnim oblastima, siromaštva i korupcije, što je dovelo do povečanja popularnosti levičarskih partija.

Petro (62) je obećao i da će uvesti programe za smanjivanje društvrene i ekonomske nejednakosti i ulaganje u ruralne oblasti.

On je akciju protiv trgovine drogom i uništavanje polja koke predvođenu SAD nazvao "velikim neuspehom", ali je naveo da će nastaviti saradnju sa SAD, ali na "ravnopravnim osnovama", što uključuje ulaganje u ruralne oblasti gde je gajenje koke osnovna delatnost.

Petro je takođe najavio ukidanje novih licenci za eksploataciju nafte, iako naftna industrija daje zemlji 50 odsto prihoda, kao i povećanje poreza za bogate.

Inauguraciji novog predsednika Kolumbije prisustovalo je više šefova država i vlada, a u ime predsednika Srbije ministar inostranih poslova Nikola Selaković.

Komentari (0)

Svet