Fokus

Bivši gerilac pobedio na izborima: Ko je Gustavo Petro, prvi levičar na mestu predsednika u istoriji Kolumbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, DW, BBC

21/06/2022

-

20:44

Bivši gerilac pobedio na izborima: Ko je Gustavo Petro, prvi levičar na mestu predsednika u istoriji Kolumbije
Bivši gerilac pobedio na izborima: Ko je Gustavo Petro, prvi levičar na mestu predsednika u istoriji Kolumbije - Copyright Tanjug/AP Photo/Fernando Vergara

veličina teksta

Aa Aa

Bivši gradonačelnik Bogote i gerilac Gustavo Petro biće novi predsednik Kolumbije i prvi levičar u istoriji te zemlje koji se našao na toj poziciji. Uspeo je da na mesto predsednika dođe tek iz trećeg puta i to osvojivši 50,5 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora, sa više od 700.000 glasova više od glavnog rivala Rodolfa Ernandeza.

Petra su još od početka izbornog procesa ankete smatrale favoritom. Nekadašnji pripadnik gerilske grupe M-19 bio je kandidat u ime koalciije levičarskih partija koja sebe naziva Istorijski pakt. Poznat je po tome da se danas zalaže za pomirenje i kraj nasilja i svoju kampanju je osmislio oko toga da li je Kolumbija spremna da ih predvodi revolucionar. 

Kampanju je takođe, pisao je CNN, vodio tvrdeći da želi da privuče strane investicije i čistu energiju, nove tehnologije kao i da poboljša transport i telekomunikacije. Vodio ju je na obećanjima inkluzije i rešavanja problema nejednakosti - vrednosti koje će sigurno imati odjek u zemlji u kojoj skoro polovina stanovništva živi u siromaštvu.

Kako navodi BBC, čak i pre nego što je pobedio, Kolumbija se, kako se čini, odlučila da prekine status quo jer kandidat aktuelnog predsednika nije uspeo čak ni da prođe prvi krug glasanja. Tokom skoro 140 godina postojanja te južnoameričke republike, predsednici su uvek bili ili konzervativni ili liberalni političari. Pobeda Petra pokazuje veliko odstupanje od konzervativnog establišmenta i želju Kolumbijaca da krenu novim političkim putem.

M-19 i hapšenje

Kao sin jučitelja, Gustavo Petro je studirao na jednom privatnom univerzitetu i stekao zvanje diplomiranog ekonomiste.

Međutim, kako piše Dojče vele, još kao tinejdžer se priključio gerilskom pokretu M-19, koji je osnovan 1970 – nakon što je kandidat leve platforme Alianza Nacional Popular, Gustavo Rohas Pinila, poražen na izborima, i to, kako se sumnjalo, zahvaljujući izbornoj prevari.

Od tog trenutka je Petro vodio takoreći dvostruki život. Službeno je 1980. stupio na dužnost u gradu Zipakuira u centralnoj Kolumbiji, kasnije je postao i gradski odbornik. Paralelno je u M-19 bio Coronel Aureliano - ime koje je sebi dao po uzoru na figuru iz romana "100 godina samoće"  čiji je autor Gabrijel Garsija Markes, zemljak i idol, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

U tim vremenima je M-19 počinio brojne zločine, između ostaloga otmice, ubistva i napade na vojne i policijske ustanove, piše DW. Petro je 1985. uhapšen zbog ilegalnog posedovanja oružja, mučen i osuđen na 18 meseci zatvora zbog učešća u zaveri. Kada je M-19 1990. položio oružje i transformisao se u političku stranku Alianza Democrática M-19, Petro je postao poslanik u parlamentu.

Tanjug/AP Photo/Andres Quintero

 

Ali, na izborima 1994. nije prošao. Nakon što je primio pretnje smrću, Petro je 90-ih bio diplomata u Belgiji. Nakon povratka u Južnu Ameriku, ponovno je ušao u parlament. Najpre kao poslanik, a onda i kao senator. Postao je poznat nakon što je razotkrio veze tadašnjeg predsednika Alvara Uribea s desničarskom terorističkom organizacijom AUC.

Kako dodaje DW, iako je veliki procenat birača očigledno oprostio Petru njegovu prošlost, Kolumbija još nije procesuirala stotine zločina koje su počinili pripadnici M-19, koje je možda i Petro počinio ili u njima učestvovao.

Kolumbijski novinar Fransoa Rože Kavard to želi da promeni - zajedno s advokatima je, kaže, skupio dokazni materijal za 40 raznih zločina – kako bi podigli tužbe.

Samo dan nakon pobede Gustava Petra u prvom izbornom krugu, Vrhovni sud Španije je dozvolio podizanje optužnice koja ga tereti da je 1981. učestvovao u otmici španskog novinara Fernanda Gonzalesa Paćeka, koji je preminuo 2014. 

"Garantujem da povod za tu tužbu nije politička kalkulacija", rekao je Kavard na kolumbijskom radiju. 

Treći pokušaj - uspeh

Petru ovo nije prva predsednička kandidatura. Na prošlim izborima, piše BBC, uspeo je da se plasira u drugi krug, ali ga je sa velikom razlikom pobedio upravo aktueni predsednik. Četiri godine kasnije, došao je do dugo željene pozicije.

Mnogi Kolumbjci su izrazili su, naime, razočarenje u aktuelnog predsednika, i nedavno istraživanje javnog mnjena pokazalo je da je 73 odsto građana nezadovoljno kako Dukue rukovodi zemljom. Petro je upravo to i iskoristio, te je njegova kampanja bila pod sloganom "Pridruži se, promeni".

"Ono što sada dolazi je prava promena, prava promena", rekao je Petro u svom pobedničkom govoru u nedelju uveče.

U kampanji je obećao borbu protiv nejednakosti besplatnim fakultetskim obrazovanjem, reformama penzinog sistema i visokim porezima na neproduktivno zemljište. Predložio je i zabranu novih naftnih projekata i najavio sprovođenje mirovnog sporazuma s pobunjeničkom grupom FARC i pregovore s gerilskom grupom ELN. 

Za potpredsednicu kandidovao je Fransiju Markez, koja će postati prva tamnoputa žena na toj dužnosti u istoriji Kolumbije. 

Komentari (0)

Svet