Fokus

Avganistanci koji su pomagali Nemačkoj još ne mogu da napuste zemlju, talibani maksimalno otežavaju odlazak

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

13:05

Avganistanci koji su pomagali Nemačkoj još ne mogu da napuste zemlju, talibani maksimalno otežavaju odlazak
Avganistanci koji su pomagali Nemačkoj još ne mogu da napuste zemlju, talibani maksimalno otežavaju odlazak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka i druge zemlje NATO pre godinu dana su na brzinu napustile Avganistan uz obećanje da će organizovati odlazak iz Avganistana i ljudima koji su za njih radili, ali talibani maksimalno otežavaju taj poduhvat, prenosi Dojče vele.

Dolazak Avganistanaca i Avganistanki koji su ugroženi u svojoj domovini, jer su pomagali Nemačkoj i kojima je iz Berlina obećana pomoć je u zastoju, piše "Špigl".

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je saopštilo da vlast u Kabulu dopušta ljudima da napuste zemlju samo ako imaju pasoš - mada se tamo posoši gotovo ne izdaju, navodi list.

Nakon što je NATO napustio Avganistan, avgusta 2021. nemačka Vlada je uspostavila hitan program za hiljade ljudi koji su radili za nemačke institucije, politicke aktiviste i umetnike.

Prema pisanju „Špigla", u julu je u Nemacku došlo 1.044 Avganistanaca. Prvobitno je, međutim, bilo planirano da od početka jula do sredine septembra bude dozvoljen izlazak za 7.700 Avganistanaca. Taj cilj postaje sve nerealniji.

Sa Pakistanom postoji sporazum na osnovu kojeg Avganistanci kojima je potrebna posebna zaštita mogu da uđu u zemlju bez pasoša. Ministarka inostranih poslova Analena Berbok sastala se sa pakistanskim kolegom početkom juna. Ali i ovde su talibani sprečili implementaciju, navodi ministarstvo spoljnih poslova.

Nemačko ministarstvo je u kontaktu sa drugim zemljama kako bi se otvorile dodatne rute kopnenim i vazdušnim putem. Međutim, za sve izlazne rute, pasoši predstavljaju „veliki problem".

Od povlačenja Bundesvera iz Avganistana pre godinu dana, Nemačka je obećala da će iz zemlje izvući ukupno 23.614 svojih bivših saradnika i članova njihovih porodica. Kako je potvrdila Savezna kancelarija za migracije i izbeglice, do sada je u Nemačku stiglo njih 17.556.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet