Fokus

Talibani istražuju "tvrdnje" SAD o ubistvu lidera Al Kaide, tvrde da nisu znali gde je Al Zavahiri

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

10:41

Talibani istražuju "tvrdnje" SAD o ubistvu lidera Al Kaide, tvrde da nisu znali gde je Al Zavahiri
Talibani istražuju "tvrdnje" SAD o ubistvu lidera Al Kaide, tvrde da nisu znali gde je Al Zavahiri - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Talibanske vlasti u Avganistanu danas su potvrdile da je u Kabulu u nedelju, raketom ispaljenom iz drona, ubijen vođa Al Kaide Ajman al-Zavahiri i dale obećanje da će pokrenuti istragu u vezi sa tim.

Talibani istražuju, kako navode, "tvrdnje SAD" da je lider Al Kaide Ajman al-Zavahiri ubijen u američkom napadu dronom u Kabulu, izjavio je danas neimenovani talibanski zvaničnik nagovestivši da rukovodstvo te terorističke organizacije nije bilo upoznato sa time gde se Zavahiri nalazio u trenutku napada.

Američki zvaničnici, međutim, tvrde da je Al-Zavahri boravio u kući glavnog pomoćnika visokog talibanskog vođe Sirajudina Hakanija, koji je zamenik prvog čoveka talibana, obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova u avganistanskoj vladi i predvodi mrežu Hakani, najmoćniju organizaciju unutar talibanskog pokreta, navodi AP.

Mreža Hakani je avganistanska islamska pobunjenička grupa, izgrađena oko istoimene porodice.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka ta grupa se borila protiv sovjetskih snaga, a tokom proteklih 20 godina protiv trupa NATO predvođenih SAD i bivše vlade Avganistana.

Vlada SAD raspisala je nagradu za Hakanijevo hapšenje u visini od deset miliona dolara zbog napada na američke trupe i avganistanske civile.

Talibani su se sporazumom iz Dohe sa SAD iz 2020. godine obavezali da neće pružati utočište članovima Al Kaide ili onima koji žele da napadnu SAD, navodi američka agencija.

Prema navodima tri neimenovana izvora, talibanski lideri razgovarali su o tome kako da odgovore na američki napad dronom.

Zavahiri je ubijen kada je ispaljena raketa sa drona na balkon njegovog skrovišta u Kabulu, saopštili su američki zvaničnici.

Njegovo ubistvo je najveći udarac za pripadnike Al Kaide od ubistva Osame bin Ladena pre više od deset godina.

Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američke snage likvidirale 2011. u Pakistanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet