Fokus

U poplavama u Južnoj Koreji poginulo najmanje sedam osoba

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2022

-

09:10

U poplavama u Južnoj Koreji poginulo najmanje sedam osoba
U poplavama u Južnoj Koreji poginulo najmanje sedam osoba - Copyright Tanjug/ AP Photo/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje sedam osoba poginulo je tokom noći u glavnom gradu Južne Koreje Seulu i okolini, nakon što je jaka kiša prekinula snabdevanje strujom, izazvala klizišta i ostavila puteve i metro pod vodom, saopštile su danas vlasti.

Najmanje pet osoba je poginulo u Seulu i još dvoje u susednoj provinciji Gjongi do jutros, saopštio je Centralni štab za vanredne situacije, koji je danas podigao upozorenje najvišeg nivoa, prenosi Rojters.

Četiri osobe su poginule nakon što su ostale zarobljene u poplavljenim objektima, a veruje se da je jedna osoba izgubila život nakon strujnog udara strujom.

Još jedna osoba je pronađena mrtva ispod srušenog autobuskog stajališta, a druga je poginula u kližistu, navodi se u saopštenju korejskih vlasti. Najmanje devet osoba je povređeno, a još šest se vodi kao nestalo.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol predsedavao je sastankom za reagovanje u vanrednim situacija i naložio nadležnim vlastima da se fokusiraju na sprečavanje novih žrtava i brzu kontrolu i oporavak poplavljenih područja, saopštio je štab.

U južnom Seulu tokom jučerašnjeg dana padalo je više od 100 mm kiše na sat, a u nekim delovima grada i 141,5 mm kiše, što su najgore padavina u poslednjim decenijama, prema Korejskoj meteorološkoj agenciji (KMA), prenosi Rojters.

Akumulirana količina padavina u Seulu od ponoći u ponedeljak iznosila je 420 mm do 5 sati ujutro,a za danas se prognozira još više padavina.

U glamuroznom gradskom okrugu Gangnam, neke zgrade i prodavnice su poplavljene i ostale su bez struje, dok su brojni automobili, autobusi i stanice metroa potpuno pod vodom, navodi britanska agencija.

KMA je izdala upozorenja za jaku kišu širom glavnog grada i gradskog područja na kome živi 26 miliona stanovnika, a očekuje se da će obilne padavine u centralnom delu zemlje nastaviti najmanje do srede, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet