Fokus

Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO: "Bićemo jači nego ikada"

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2022

-

21:29

Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO: "Bićemo jači nego ikada"
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je dokumenta usvojena u Senatu o podršci pridruživanju Švedske i Finske u NATO

Bajden je, kako je preneo Si-En-Bi-Si, u Beloj kući pre potpisivanja dokumenata rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin prevario ako je mislio da može da unese razdor među zapadnim saveznicima.

''Naša alijansa je bliža i jača nego ikada i ujedinjenija nego ikada, a posle ulaska Finske i Švedske bićemo jači nego ikada'', rekao je Bajden, kako je prenela američka televizija.

Senat je prošle sedmice sa 95 glasova za i jednim protiv podržao ulazak Švedske i Finske u NATO.

Ulazak Švedske i Finske u NATO i dalje koči Turska, koja zahteva da te dve zemlje ispune zahteve Ankare vezane za prestanak podrške kurdskim organizacijama koje Turska smatra terorističkim.

Ministar pravde Turske Bekir Bozdak je u nedelju izjavio da Turska neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok te zemlje ne ispune svoje obaveze koje se tiču borbe protiv terorizma, rekao je ministar pravde Turske Bekir Bozdak.

"Pogrešno je očekivati pozitivnu odluku Turske po pitanju podrške za članstvo nordijskih zemalja, dok ne održe svoju reč", kazao je Bozdak za TV Akit, preneo je TAS S.

Za prijem svake nove države u NATO potrebna je saglasnost svih zemalja članica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet