Fokus

Umesto zatvora američkom advokatu Džamala Kašogija u Emiratima novčana kazna i deportacija

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

19:02

Umesto zatvora američkom advokatu Džamala Kašogija u Emiratima novčana kazna i deportacija
Ujedinjeni Arapski Emirati - Copyright Tanjug AP/Kamran Jebreili

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli su trogodišnju zatvorsku kaznu za američkog državljanina Asima Gafora koji je zastupao ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, saopštili su jedan od njegovih advokata i emiratsko pravosuđe.


Umesto toga advokat iz Virdžinije dobio je novčanu kaznu od 1,36 miliona dolara i deportaciju, prenosi AP.

Navodi se da je Gafor osuđen u odsustvu u UAE na osnovu nejasnih optužbi, među kojima su i one za pranje novca i utaju poreza.

Dodaje se da vlasti nisu objavile detalje o slučaju, već su samo navele da se radi o ilegalnim transferima novca kroz bankarski sistem UAE.

AP napominje da su pristalice Gafora izjavile da su ga bezbednosni agenti Emirata uhapsili po sletanju na međunarodni aerodrom u Dubaiju i poslali u zatvor u Abu Dabiju, gde je osuđen na tri godine zatvora, nakon čega je usledila deportacija.

Pravosudno odeljenje Abu Dabija potvrdilo je da je sud poništio zatvorsku kaznu Gafora, ali i da je potvrdilo osudu, izreklo novčanu kaznu i sa njegovog računa zaplenilo sumu novca za koju se tvrdi da je Gafor ilegalno prebacio u zemlju.

Dodaje se da je Gafor prolazio kroz Dubai na putu za Istanbul na porodično venčanje i navodi se da nije znao da je u UAE ranije osuđen.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet