Fokus

Kim Džong Un imao visoku temperaturu zbog koronavirusa, zbog toga njegova sestra zapretila odmazdom Južnoj Koreji

Komentari
Kim Džong Un imao visoku temperaturu zbog koronavirusa, zbog toga njegova sestra zapretila odmazdom Južnoj Koreji
Kim Džong Un imao visoku temperaturu zbog koronavirusa, zbog toga njegova sestra zapretila odmazdom Južnoj Koreji - Copyright Tanjug AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Lider Severne Koreje Kim Džong Un proglasio je pobedu svoje zemlje protiv koronavirusa. Odmah nakon toga pojavila se informacija da je i sam vođa ove zemlje bio zaražen koronavirusom. Istovremeno, njegova sestra saopštila je da je Kim Džong Un imao visoku temperaturu tokom pandemije, obećavši da će "iskoreniti" vlasti u Južnoj Koreji ako nastave da tolerišu propagandne letke, za koje ona smatra da su krivi za širenje virusa.

Ponavljajući tvrdnje da su pamfleti izazvali nedavnu epidemiju korone u Severnoj Koreji, Kim Jo Džong je okrivila "južnokorejske marionete" za slanje "prljavih predmeta", odnosno letaka koje su preko granice preneli baloni, izvestila je zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA). Otkrivanje da je njen brat bio bolestan nije tako česta pojava, jer se u trenutnom režimu gotovo nikada ne komentariše zdravlje vođe.

Kim Jo Džong je u govoru rekla da je severnokorejski lider bio "ozbiljno bolestan" i da je imao visoku temperaturu, ali da istovremeno "nijednog trenutka nije mogao da legne i odmori, jer se brine za svoj narod". Takođe, nije otkrila ni tačan datum kada je njen brat bio bolestan, prenosi KCNA. 

Zdravlje lidera Severne Koreje godinama je predmet nagađanja. Postoje periodi kada se uopšte ne pojavljuje u javnosti - na primer, prošlog meseca ga 17 dana nije bilo u državnim medijima, a čitavoj "misteriji" doprinosi i to što iz njegovih bliskih krugova ne stižu gotovo nikakve informacije, ali i to što njegova porodica ima istoriju srčanih bolesti, prenosi Blumberg.

"Pobeda protiv korone"

Severna Koreja svoje stotine hiljada prijavljenih slučajeva groznice nije nazvala koronavirusom, možda zato što nema dovoljno kompleta za testiranje. Odbili su da uvezu vakcine iz stranih zemalja, a u izveštajima se navodi da su planirane isporuke stavljene na čekanje zbog prigovora na pravila Kovaksa, tela koje podržava Svetska zdravstvena organizacija.

Prilikom jučerašnjeg govora o daljoj kovid politici zemlje, Kim je naredio ukidanje strogih epidemioloških mera, uvedenih u maju, uz napomenu da Severna Koreja mora da održi "čelično jaku protivepidemijsku barijeru i da intenzivira rad na zaustavljanju infekcija do kraja globalne zdravstvene krize", preneo je Rojters pozivajući se na KCNA.

Od maja ove godine, u Severnoj Koreji je prijavljeno je oko 4,8 miliona slučajeva "groznice", ali je samo delić zabeležen kao zaraza koronom, što je učinjeno verovatno da bi se izbegla panika u javnosti, prenosi Gardijan. Takođe, stručnjaci su doveli u sumnju mali broj smrtnih slučajeva u Severnoj Koreji i zvanične izveštaje o tome da nema zaraženih već dve nedelje.

Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

 

Njegova sestra je za probleme sa koronavirusom optužila Južnu Koreju i uputila pretnju vladi južnokorejskog predsednika. 

"Ako neprijatelj nastavi da radi tako opasnu stvar koja može da unese virus u našu republiku, mi ćemo odgovoriti iskorenjivanjem ne samo virusa već i južnokorejskih vlasti", rekla je ona.

Kim Jo Džong je tu mislila na letke koje severnokorejski prebezi i aktivisti već decenijama šalju letećim balonima iz Južne Koreje. Pored letaka protiv vlasti u Pjongjangu, u balonima se nađu i hrana, lekovi, novac ili neki drugi predmeti.

Slučaj bez presedana

Eskalirajuća retorika Severne Koreje protiv Seula mogla bi da označi nastavak vojnih provokacija kojih je u poslednjih nekoliko meseci bilo nešto manje, verovatno zbog epidemije, prenosi Blumberg. Čini se da je Severna Koreja spremna da izvrši svoju prvu nuklearnu probu od 2017. godine, rekli su vladini zvaničnici Japana, Južne Koreje i SAD.

Postoji mnogo mesta na kojima je virus mogao da uđe u Severnu Koreju. Dok su aerodromi uglavnom zatvoreni tokom pandemije, režim je ponovo otvorio železničku vezu sa Kinom u januaru, a i prodavci sa "crnog tržišta" često prelaze granicu. Iz Ujedinjenih nacija saopštili su da satelitski snimci pokazuju pomorski saobraćaj u glavnoj međunarodnoj luci Severne Koreje, Namfo, i da se na otvorenom moru vrši nezakonita trgovina.

Severna Koreja jedna je od samo dve zemlje članice UN koja nije pokrenula program vakcinacije. Vlada je tvrdila da su "nepoznate stvari" u balonima donele koronavirus na teritoriju Severne Koreje, dok zdravstveni stručnjaci i južnokorejska vlada kažu da do sada nije zabeležen nijedan slučaj takvog prenošenja virusa.

"Sasvim je prirodno da nepoznate predmete smatramo prenosiocima maligne pandemijske bolesti", rekla je Kim Jo Džong, dodajući da je njen brat napravio "čudo jedne epohe" time što je prevodio iskorenjavanje koronavirusa u zemlji.

Slični leci kakvi su sada poslati preko granice, bili su u fokusu vlade u Pjongjangu i 2020. godine, a situacija je tada kulminirala time što je ukinuta kancelarija za međukorejsku vezu na severnokorejskoj strani granice. I tada je Kim Jo Džong predvodila verbalne napade na južnokorejsku vladu.

Komentari (0)

Svet