Fokus

Iran odgovorio na konačan tekst EU o nuklearnom sporazumu

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

07:44

Iran odgovorio na konačan tekst EU o nuklearnom sporazumu
Iran odgovorio na konačan tekst EU o nuklearnom sporazumu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iran je danas saopštio da je uputio "pisani odgovor" za obnavljanje nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, prenosi AP.

Iranska državna novinska agencija IRNA nije iznela sve detalje o sadržini ovog odgovora, ali je sugerisala da Teheran i dalje ne prihvata predlog uz posredovanje Evropske unije, uprkos upozorenjima da više neće biti pregovora.

"Razlike postoje u tri pitanja, u kojima su SAD pokazale verbalnu fleksibilnost, ali to bi trebalo da bude uključeno u tekst. Treće pitanje se odnosi na garantovanje nastavka sporazuma, što zavisi od prihvatanja realne situacije od strane Vašingtona ", navodi se u izveštaju agencije IRNA.

Vlasti u Teheranu sa predsednikom Ebrahimom Raisijem više puta su pokušavale da okrive Vašington za kašnjenje u postizanju sporazuma, a takođe su poručile da je ponedeljak bio krajnji rok za odgovor SAD, navodi AP.

Od EU nije bilo potvrde da je Iran dostavio svoj odgovor, a portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da će SAD podeliti svoj odgovor sa EU.

profimedia

 

"Mi se slažemo sa osnovim stavom EU , a to je da je dogovoreno ono o čemu se moglo pregovarati", rekao je Prajs.

On je dodao da Iran postavlja "neprihvatljive zahteve" koji prevazilaze tekst nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prema kojem je Iran značajno ograničio svoje obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

"Ako Iran želi da se ove sankcije ukinu, moraće da izmeni svoje ponašanje iz osnova. Mora da prestane sa opasnim aktivnostima koje su dovele do ovih sankcija", naglasio je zvaničnik Stejt departmenta.

EU, kao koordinator iranskih nuklearnih pregovora sa svetskim silama, saopštila je prošle nedelje da je iznela "konačan tekst" dogovora posle četvorodnevnih indirektnih razgovora između američkih i iranskih zvaničnika u Beču.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet