Fokus

Zbog visokih tempratura vlasti u Kaliforniji apelovale na građane da smanje potrošnju struje

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2022

-

18:45

Zbog visokih tempratura vlasti u Kaliforniji apelovale na građane da smanje potrošnju struje
Zbog visokih tempratura vlasti u Kaliforniji apelovale na građane da smanje potrošnju struje - Copyright Tanjug AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

Građanima Kalifornije vlasti su danas uputile apel da smanje potrošnju električne energije u svojim prebivalištima i preduzećima, jer je veći deo te države na zapadu SAD na udaru talasa ekstremne vrućine koji preti da prouzrokuje kolaps u snabdevanju strujom.

Predviđa se da će temperature u najmnogoljudnijoj američkoj državi tokom popodneva porasti znatno iznad 38 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

Ovako ekstremni vremenski uslovi su najnovija posledica klimatskih promena na zapadu SAD, gde šumski požari i jaka suša postaju sve prisutnija, rastuća pretnja.

S obzirom na sve češće periode prekomerne vrućine sve je izraženije opterećenje sistema snabdevanja strujom i vodom, upozoravaju eksperti. Da bi se sprečili prekidi u snabdevanju električnom energijom od stanovnika se traži da isključuju svetla i električne uređaje i da podese svoje termostate na prosečnih 26 stepeni Celzijusa.

Smanjenje potrošnje je posebno značajno u periodu od 16 do 21 čas po lokalnom vremenu, kada potrošnja širom države dostiže maksimum, a proizvodnja solarne energije počinje da opada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet