Fokus

Bombaški napad na džamiju u Kabulu, poginula 21 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

09:58

Bombaški napad na džamiju u Kabulu, poginula 21 osoba
Bombaški napad na džamiju u Kabulu, poginula 21 osoba - Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

U bombaškom napadu na džamiju u avganistanskoj prestonici Kabulu tokom večernje molitve poginula je 21 osoba, a još 33 ljudi je ranjeno, saopštila je danas policija.

U napadu je ubijen i istaknuti islamski starešina, a među povređenima ima nekoliko dece, prenele su agencije pozivajući se na policiju i očevice. Niko još nije preuzeo odgovornost za jučerašnji napad, poslednji koji je pogodio zemlju tokom godine dana talibanske vladavine, navodi američka agencija.

Prema rečima očevidaca, stanovnika gradskog kvarta Ker Kana, gde je izvršen napad na džamiju Sidikija, eksploziju je izveo bombaš samoubica. Ubijeni islamski starešina džamije je mula Amir Mohamed Kabuli, naveo je anonimni očevidac, prenosi AP.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid takođe je osudio eksploziju i obećao da će "počinioci ovakvih zločina uskoro biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni".

Stanovnici Kabula saopštili su da su od jačine eksplozije u severnom delu glavnog grada popucali prozori na obližnjim zgradama.

Lokalni ogranak terorističke organizacije "Islamska država" pojačao je napade na talibane i civile od njihovog preuzimanja vlasti prošlog avgusta, u trenutku kada su američke i NATO trupe bile u završnoj fazi povlačenja iz zemlje.

Ova teroristička organizacija je prošle nedelje preuzela odgovornost za ubistvo istaknutog talibanskog starešinu u njegovom verskom centru u Kabulu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet