Fokus

Kina objavila nacionalno "žuto upozorenje" zbog ekstremnih vrućina i suše

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2022

-

09:41

Kina objavila nacionalno "žuto upozorenje" zbog ekstremnih vrućina i suše
Kina reka Jangce - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je objavila svoje prvo ovogodišnje upozorenje na sušu, u trenutku kada se vlasti bore protiv šumskih požara i mobilišu specijalističke timove kako bi zaštitili useve od visokih temperatura širom sliva reke Jangce.

Državno "žuto upozorenje", dva nivoa manje od najvećeg mogućeg, izdato je u četvrtak i izdato je nakon što su kineski regioni od Sečuana na jugozapadu, do Šangaja u delti Jangcea, beležili nedelje ekstremne vrućine, prenosi Rojters.

U jednom od važnih plavećih basena Jangcea, u kineskoj pokrajini Ðangsi, jezero Pojang se smanjilo na četvrtinu svoje normalne veličine za ovo doba godine, objavila je u četvrtak državna novinska agencija Sinhua.

Čak 66 reka u 34 okruga u jugozapadnom regionu Čongkinga je presušilo, saopštila je u danas državna televizija.

Navedeno je i da su padavine u Čongkingu ove godine manje za 60 odsto u poređenju sa godišnim prosekom, a zemljištu u nekoliko okruga nedostaje vlage.

Temperatura i do 45 stepeni

U okrugu Beibei, severno od gradskih oblasti Čongkinga, temperatura je u četvrtak dostigla 45 stepeni Celzijusa, prema kineskoj meteorološkoj službi, navodi Rojters. Čongking je imao šest od 10 najtoplijih lokaliteta u zemlji jutros, a temperature u okrugu Bišan se već približavaju 39 stepeni Celzijusa, dok je u Šangaju jutros već izmereno 37 stepeni, prema ovom izveštaju.

profimedia

 

Komunalne i hitne službe u regionu Čongking su pod sve većim pritiskom, a vatrogasci su u stanju pripravnosti jer su požari u planinama i šumama izbili širom regiona. Državni mediji su takođe izvestili o povećanju slučajeva toplotnog udara.

Prema jučerašnjim podacima kineskog ministarstva za vanredne situacije, visoke temperature samo u julu izazvale su direktne ekonomske gubitke od 400 miliona dolara, što je pogodilo najmanje 5,5 miliona ljudi. Kineski državni meteorološki centar ponovio je danas, 30. dan zaredom, upozorenje na visoku temperaturu. Meteorolozi takođe predviđaju da će trenutni toplotni talas u Kini početi da slabi tek 26. avgusta, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet