Fokus

Predsednik Kolumbije ponudio nagodbu narko kartelima: "Predajte se, napustite kriminal i nećete biti izručeni u SAD"

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

09:36

Predsednik Kolumbije ponudio nagodbu narko kartelima: "Predajte se, napustite kriminal i nećete biti izručeni u SAD"
Predsednik Kolumbije ponudio nagodbu narko kartelima: "Predajte se, napustite kriminal i nećete biti izručeni u SAD" - Copyright Tanjug AP/Fernando Vergara

veličina teksta

Aa Aa

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro predložio je da trgovci drogom, koji se povinuju uslovima vlade da se predaju i napuste kriminalnu delatnost, ne budu izručeni u inostranstvo, po zahtevima za ekstradiciju, prenosi Rojters.

Petro, koji je ovog meseca stupio na dužnost sa obećanjima da će doneti "potpuni mir" u Kolumbiju, rekao je da je njegova vlada u kontaktu sa raznim naoružanim grupama koje žele da pregovaraju o svom izlazu iz sukoba, koji vlada vodi sa narko kartelima, navodi britanska agencija.

On je takođe u značajnoj meri doveo u pitanje efikasnost ekstradicije, pravnog sredstva koje SAD smatraju moćnim sredstvom odvraćanja od kriminala. Njegova vlada je ponudila pravne povlastice, kao što su smanjene kazne članovima kriminalnih grupa koji daju informacije o trgovini drogom i predaju oružje, navodi Rojters.

Trgovci drogom koji ne budu pregovarali sa državom biće izručeni, a ako oni prekrše odredbe postignutih nagodbi i ponovo učine krivično delo biće izručeni, bez ikakvih pregovora u SAD “, saopštio je Petro novinarima.

Članovi američke delegacije koji su boravili ove nedelje u Bogoti saopštili su da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prepoznaje zajedničku odgovornost za trgovinu drogom i potrebu da se njome uhvati u koštac na način da to nema posledice za ionako ranjivo stanovništvo Kolumbije.

Stotine hiljada ljudi poginulo je u višedecenijskom građanskom ratu u Kolumbiji, delimično podstaknutog trgovinom narkoticima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet