Fokus

Španski kralj na meti kritika jer nije odao počast Bolivarovom maču na inauguraciji novog kolumbijskog predsednika

Komentari

Autor: FoNet

09/08/2022

-

19:50

Španski kralj na meti kritika jer nije odao počast Bolivarovom maču na inauguraciji novog kolumbijskog predsednika
Tanjug/AP/Fernando Vergara - Copyright Tanjug/AP/Fernando Vergara

veličina teksta

Aa Aa

Kralj Španije Felipe VI je na meti kritika španskih političara jer na inauguraciji novog kolumbijskog predsednika Gustava Petra nije ustao prilikom unošenja mača Simona Bolivara tokom ceremonije.

Pojedini španski političari burno su reagovali jer španski monarh nije odao počast oslobodiocu južnoameričkih država od Španije.

Felipe VI bio je među državnicima koji su prisustvovali inauguraciji Gustava Petra, novoizabranog predsednika Kolumbije, u Bogoti. Deo ceremonije bilo je unošenje mača Simona Bolivara, koji je predvodio borbe za oslobođenje južnoameričkih država od španske vlasti tokom 19. veka, prenosi RTS.

Prilikom unošenja mača na binu, prisutni su ustali, ali ne i španski kralj, što je izazvalo polemiku, dok su mnogi poslanici čak najavili da će zatražiti zvanično objašnjenje.

 

 

Među njima je i Jone Belara, ministarka za socijalna prava Španije i predsednica levičarskog pokreta Podemos, koja je zatražila izvinjenje zbog gesta kralja Španije.

"Preuzimanje dužnosti Gustava Petra uvodi u vlast prvu kolumbijsku vladu u službi svog naroda. Naša uloga bila je da pokažemo poštovanje i podršku demokratskom procesu koji smo pratili. Ono što se dogodilo je neobjašnjivo i zaslužuje izvinjenje", navela je Belara na Tviteru.

 

 

Unošenje Bolivarovog mača na polaganje zakletve bila je prva odluka Gustava Petra po stupanju na dužnost predsednika Kolumbije.

Petro je prvi levičarski predsednik Kolumbije, a nekada je bio član gerilske grupe M-19, čiji je cilj bio borba za demokratiju u toj državi, navodi RTS.

profimedia

 

Pripadnici grupe su 1974. godine ukrali Bolivarov mač, čime je grupa M-19 simbolično pozvala na narodni ustanak protiv vlasti. Mač je vraćen kada je grupa postigla dogovor o demobilizaciji krajem osamdesetih za vreme mandata predsednika Virhilija Barka.

Komentari (0)

Svet