Fokus

Predsednica Tajvana: Posete zvaničnika SAD jačaju odbranu naše zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

08:10

Predsednica Tajvana: Posete zvaničnika SAD jačaju odbranu naše zemlje
Caj Ing-ven - Copyright AP/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Nedavne posete visokih zvaničnika SAD jačaju odlučnost Tajvana da se brani, saopštila je predsednica Caj Ing-ven danas, nakon sastanka sa američkom senatorkom Maršom Blekburn koja je stigla na ostrvo uprkos protivljenju Pekinga, prenosi Rojters.

Kineska ambasada u SAD saopštila je juče da poseta američke senatorke Tajvanu pokazuje da Vašington ne želi stabilnost u regionu, prenela je agencija RIA Novosti.

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, čemu se protivi vlada u Tajpeju, pokrenula je vojne vežbe u blizini ostrva nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi početkom avgusta, podseća britanska agencija. Otprilike nedelju dana kasnije Tajvan je posetilo pet američkih kongresmena, a tokom jučerašnjeg dana senatorka Marša Blekburn sletela je u Tajpej.

Blekburn, koja predstavlja u Senatu američku državu Tenesi, i član je odbora za oružje i trgovinu, stigla je u trodnevnu posetu ostrvu. Na sastanku u predsedničkoj palati, Caj je pohvalila sve ove posete.

"U poslednje vreme mnoge javne ličnosti iz širokog spektra američkog društva posetile su Tajvan. Ovi srdačni iskazi ljubaznosti i snažne demonstracije podrške učvršćuju odlučnost Tajvana da se brani", saopštila je predsednica Caj Ing-ven.

SAD, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, ali imaju zakon koji ih obavezuje da obezbede sredstva za odbranu ostrvu.

Američki zvaničnici nisu jedini koji posećuju Tajpej, u poseti predsednici Tajvana bila su dva japanska poslanika, a britanski i kanadski parlamentarci se očekuju kasnije ove godine, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet