Fokus

Još jedna u nizu poseta američkih zvaničnika Tajvanu, guverner Indijane stigao na ostrvo

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2022

-

15:30

Još jedna u nizu poseta američkih zvaničnika Tajvanu, guverner Indijane stigao na ostrvo
Erik Holkomb - Copyright EPA/SZILARD KOSZTICSAK

veličina teksta

Aa Aa

Guverner američke države Indijana Erik Holkomb stigao je danas na Tajvan, što je još jedna u nizu poseta američkih zvaničnika Tajpeju, uprkos oštrom protivljenju Kine zbog takvih poseta.

Holkomb je naveo na Tviteru da će, pored Tajvana, posetiti i Južnu Koreju, dok su iz predsedničke kancelarije na Tajvanu saopštili da će se predsednica Caj Ing-ven susresti sa republikanskim guvernerom sutra ujutro, preneo je Rojters.

"Raduje me što ću ove nedelje graditi nove veze, a istovremeno i ojačavati stare veze, kao i partnerstvo sa Tajvanom i Južnom Korejom", dodao je Holkomb.

Uporedo sa tim Kina je nastavila sa vojnim aktivnostima u Tajvanskom moreuzu, a tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je uočilo 12 kineskih aviona i pet kineskih brodova u okolini Tajvana.

Primećeno je da je pet aviona prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Podsetimo, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posetila je početkom avgusta Tajvan što je izazvalo zaoštravanje kinesko-američkih odnosa. Potom je Tajvan posetila i delegacija američkih kongresmena.

Kina od posete visokih američkih zvaničnika Tajvanu sprovodi intenzivira vojne vežbe oko ovog ostrva. koje smatra svojom teritorijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet