Fokus

Tajvan i SAD počinju formalne trgovinske pregovore, prva runda počinje na jesen

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

10:45

Tajvan i SAD počinju formalne trgovinske pregovore, prva runda počinje na jesen
Tajvan i SAD počinju formalne trgovinske pregovore, prva runda počinje na jesen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Tajvan započeće formalne trgovinske pregovore za postizanje značajnih sporazuma u okviru nove inicijative, a kako je rekao zvaničnik iz Tajpeja, razgovori će se voditi i o "ekonomskoj prinudi koju sprovodi Kina", prenosi Rojters.

Američko-tajvanska inicijativa o trgovini u 21. veku prvi put je predstavljena u junu, a obe strane su sada rekle da su "postigle konsenzus o pregovaračkom mandatu".

SAD su najavile da će započeti formalne trgovinske pregovore s Tajvanom nekoliko nedelja nakon posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je izazvala oštre proteste Pekinga.

Očekuje se da će prva runda pregovora početi u "ranu jesen", saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.

Glavni tajvanski trgovinski pregovarač Džon Deng rekao je novinarima u Tajpeju danas da se nada da bi pregovori mogli da počnu sledećeg meseca i da bi to jednog dana moglo da dovede do sporazuma o slobodnoj trgovini koji ostrvo dugo traži sa SAD.

Deng je saopštio da bi jedna od tema mogla da bude ekonomska prinuda Kine, odnosno razgovor o akcijama koje Peking preduzima da blokira trgovinu sa zemljama sa kojima je u sporu zbog njihovog odnosa prema Tajvanu, koje Peking smatra svojim regionom.

Prema "politici jedne Kine", SAD priznaju i imaju formalne veze s Kinom, a ne s ostrvom Tajvanom, ali održavaju "čvrste neslužbene" odnose s Tajpejom, uključujući kontinuiranu prodaju oružja ostrvu koje se suočava sa pojačanim političkim pritiskom Pekinga da prihvati njegov suverenitet.

Kina je saopštila da se "čvrsto" protivi novoj trgovinskoj inicijativi SAD i Tajvana, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet