Fokus

Mask: Svetu su kratkoročno potrebna fosilna goriva

Komentari

Autor: Blumberg, Rojters

29/08/2022

-

23:25

Mask: Svetu su kratkoročno potrebna fosilna goriva
Mask: Svetu su kratkoročno potrebna fosilna goriva - Copyright Tanjug/Carina Johansen/NTB Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Najbogatiji čovek sveta Ilon Mask rekao je da su svetu i dalje kratkoročno potrebna fosilna goriva, kako bi društvo moglo da napreduje.

"Trenutno, potrebno nam je da povećamo količinu nafte i gasa, a ne da je smanjimo", rekao je vlasnik kompanija "Tesla" i "Spejs iks" na konferenciji u Norveškoj, dodajući da istovremeno "moramo imati jasan put ka održivoj energetskoj budućnosti".

On je istakao da bi trebalo koristiti naftu i gas u nekom kratkoročnom periodu, jer bi civilizacija "u suprotnom mogla da se uruši", kao i da je jedan od najvećih izazova za svet prelazak na održivu energiju i ekonomiju, navodi Rojters.

Taj prelaz bi trebalo da se dogodi "što je brže moguće", ali bi mu svejedno trebalo nekoliko decenija, istakao je Mask. Njegovi prioriteti trenutno su, kako je istakao, slanje "Spejs iks" svemirskog broda u orbitu, kao i popravljanje autopilot funkcije u "Tesla" vozilima, prenosi Blumberg.

Mask je na konferenciji dodao i da podržava nuklearnu energiju, kao i da dobro projektovane nuklearne elektrane ne bi trebalo zatvarati.

Podsetimo, Mask je prošle nedelje na Tviteru rekao da civilizaciji preti mnogo veći rizik od kolapa zbog niskog nataliteta, nego od globalnog zagrevanja, koje je takođe nazvao velikim rizikom.

Komentari (0)

Svet