Fokus

Iran zatvorio granicu sa Irakom zbog eskalacije sukoba u Bagdadu

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

11:41

Iran zatvorio granicu sa Irakom zbog eskalacije sukoba u Bagdadu
Sukobi u Bagdadu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iran je danas zatvorio svoje granice sa Irakom i pozvao svoje državljane da izbegavaju putovanja tamo, saopštile su vlasti, a prenosi Rojters prema iranskim medijima.

"Granica sa Irakom je zatvorena. Zbog zabrinutosti za bezbednost, neophodno je da se Iranci uzdrže od putovanja u Irak do daljnjeg", saopštio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Majid Mirahmadi, izvestila je državna iranska televizija.

U izveštaju se navodi da je Iran obustavio sve letove za Irak "do daljeg, zbog nemira koji su u toku", kao i da su u toku "napori da se danas organizuje hitan let kojim bi se vratili Iranci iz Iraka i Bagdada, koji su trenutno na aerodromu".

Odluka Teherana dolazi u trenutku erupcije nasilja u Iraku, nakon što je uticajni šiitski sveštenik Moktada al Sadr saopštio da će napustiti politiku.

U teškim sukobima u Bagdadu u ponedeljak je poginulo najmanje 20 ljudi, nakon što je Sadrova najava pokrenula njegove pristalice da upadnu u vladinu palatu i da se sukobe sa rivalskim grupama.

Svake godine oko dva miliona iranskih hodočasnika poseti sveta šiitska mesta kada slave Arbain, koji će se ove obeležiti od 16. do 17. septembra.

Tada se obeležava kraj perioda žalosti za imamom Huseinom, centralnom figurom šiitskog islama i unukom proroka Muhameda. Imam Husein je ubijen u bici u Karbali 680. godine, kada je počeo razdor između sunita i šiita.

Komentari (0)

Svet