Fokus

Nagoveštaj okončanja krize: Pristalice Al-Sadra se povlače iz Zelene zone u Bagdadu, dosad ubijene najmanje 22 osobe

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

16:36

Nagoveštaj okončanja krize: Pristalice Al-Sadra se povlače iz Zelene zone u Bagdadu, dosad ubijene najmanje 22 osobe
Nagoveštaj okončanja krize: Pristalice Al-Sadra se povlače iz Zelene zone u Bagdadu, dosad ubijene najmanje 22 osobe - Copyright Tanjug/AP/Murtadha Ridha

veličina teksta

Aa Aa

Naoružane pristalice uticajnog iračkog šiitskog sveštenika Moktada al-Sadra, koje su se sukobile sa snagama bezbednosti u Bagdadu, počele su da se povlače iz Zelene zone nakon dvodnevnih nemira, u kojima je ubijeno najmanje 22 ljudi.


Do povlačenja je došlo nakon što je al-Sadr pozvao svoje pristalice da napuste vladinu četvrt, u kojoj su se okupile.

U roku od nekoliko minuta, neki su ga poslušali, razmontirali šatore i izašli iz oblasti poznate kao Zelena zona, u kojoj se nalaze sedište vlade i stranih ambasada, prenosi AP.

Tanjug/AP/Murtadha Ridha

 

Iračka vojska je najavila ukidanje policijskog časa širom zemlje, što je dodatno povećalo nade da trenutna kriza jenjava, iako se zemlja i dalje suočava sa velikim političkim problemima.

Al-Sadr je danas svojim pristalicama dao rok od jednog sata da prekinu proteste u utvrđenoj Zelenoj zoni u centru Bagdada, gde su nedeljama okupirali parlament.

Tanjug/AP/Murtadha Ridha

 

Njegovo obraćanje usledilo je dan nakon što je posle desetomesečnog političkog zastoja od oktobarskih parlamentarnih izbora, u Bagdadu izbilo najteže nasilje u poslednjih nekoliko godina, zbog čega je susedni Iran zatvorio granicu i obustavio letove za Irak.


Sukobi su izbili nakon što su se pristalice al-Sadra, koji je najavio da se povlači iz politike kao odgovor na nerešivu političku krizu, sukobile sa šiitskim oružanim grupama koje su uglavnom lojalne Iranu.

Politička scena u Iraku podeljena je na dva bloka od izbora prošlog oktobra, a irački šiitski pokreti spore se u vezi s imenovanjem novog premijera, što je izazvalo veliku političku krizu u državi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet