Fokus

U Kabulu uz vatromet proslavljena godišnjica povlačenja američke vojske iz Avganistana

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

23:54

U Kabulu uz vatromet proslavljena godišnjica povlačenja američke vojske iz Avganistana
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vatromet za prvu godišnjicu povlačenja američke vojske iz Avganistana, koju talibani obeležavaju kao “Dan slobode”, obasjao je večeras nebo Kabula.

Povlačenje, završeno minut pre ponoći po lokalnom vremenu 30. avgusta 2021, usledilo je pošto su zemlju preuzeli talibani.

Talibani su vodili 20-godišnju pobunu protiv snaga predvođenih SAD koje su izvršile invaziju na Avganistan u oktobru 2001. godine, posle napada terorističke mreže Al Kaide na Njujork i Vašington 11. septembra iste godine.

“Vatromet u raznim i lepim bojama biće održan povodom obeležavanja Dana slobode“, rekao je ranije danas portparol talibana Zabihula Mudžahid, preneo je Rojters.

Vatromet je bio praćen intenzivnom slavljeničkom paljbom iz vazduha u mnogim oblastima Kabula.

Kako je saopštilo Ministarstvo rada, talibanska vlada takođe je proglasila sredu za državni praznik.

Šef američke Centralne komande rekao je da je na dan povlačenja američke vojske bilo "mnogo slomljenih srca".

S obzirom na to da nisu uspeli da predvide da će talibani tako brzo pobediti i povratiti kontrolu nad Kabulom, Vašington i njegovi saveznici iz NATO bili su primorani na hitno povlačenje.

SAD završile su vojno povlačenje iz Avganistana nakon haotičnog odlaska, koji je koštao života 13 američkih vojnika i ostavio iza sebe hiljade Avganistanaca i stotine Amerikanaca koji još uvek traže bekstvo od talibanske vladavine, navodi Rojters.

Talibani se sada suočavaju sa sopstvenom pobunom, koju predvodi avganistanska podružnica militantne grupe Islamska država, dodaje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet