Fokus

Godinu dana vladavine talibana u Avganistanu: Devojčice "najveći gubitnici"

Komentari

Autor: Euronews

10/08/2022

-

23:40

Godinu dana vladavine talibana u Avganistanu: Devojčice "najveći gubitnici"
AP/Hussein Malla - Copyright AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Vladavinu talibana u Avganistanu najteže podnose devojčice, stoji u novom  izveštaju organizacije "Save the Children".

Posle godinu dana od preuzimanja vlasti talibana, devojčice su više izložene stresu, depresiji i gladi od dečaka, kaže se u izveštaju.

Skoro polovina avganistanskih devojčica ne ide u školu u odnosu na oko 20 odsto dečaka, kaže Kris Njamandi, direktor organizacije Save the Children u Avganistanu.

"One propuštaju više obroka, pate od izolacije i emocionalnog stresa i ostaju kod kuće dok dečaci idu u školu. Ovo je humanitarna kriza, ali i katastrofa za prava deteta", rekao je Njamandi, a prenosi Euronews.

Organizacija za brigu o deci otkriva da su ekonomska kriza, suša i nova ograničenja koja talibani uvode za žensko školovanje "razorili živote devojčica". 

Dobrotvorna organizacija je saopštila da su devojke, sa kojima je pričala, prijavile porast  broja dečjih brakovima kojima porodice nastoje da poboljšaju finansijsku situacija.

Talibani su došli na vlast prošlog avgusta nakon što su vodili ofanzivu širom Avganistana nakon povlačenja američkih trupa iz zemlje.

Njamandi je pozvao međunarodnu zajednicu da obezbedi humanitarna sredstva Avganistanu kako bi se poboljšala situacija za decu u zemlji. On kaže da se „rešenje ne može naći samo u Avganistanu, nego i na mestima moći i u kancelarijama globalnih političkih lidera", aludirajući na to da svet ne čini dovoljno za poboljšanje životnih uslova devojčica u Avganistanu.

"Ako se ne obezbedi hitno humanitarno finansiranje i ne pronađe način da bankarski sistem podrži rastuću ekonomiju, životi dece će biti izgubljeni, a veliki broj dečaka i devojčica će zauvek izgubiti detinjstvo zbog rada, braka i kršenja prava ”, uputio je zastrašujuću poruku direktor avganistanskog ogranka fondacije "Save the Children", Kris Njamandi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet