Fokus

Talibani naredili ženama koje se pojavljuju na TV kanalima da pokriju lica

Komentari

Autor: BBC

19/05/2022

-

21:54

Talibani naredili ženama koje se pojavljuju na TV kanalima da pokriju lica
Talibani naredili ženama koje se pojavljuju na TV kanalima da pokriju lica - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris; Bram Janssen

veličina teksta

Aa Aa

Talibani u Avganistanu naredili su tamošnjim TV voditeljkama i drugim ženama koje se pojavljuju na ekranima, da pokriju lica dok su u programu. Mediji su u sredu saznali za dekret, rekao je portparol verske policije za BBC pašto.

Presuda dolazi dve nedelje nakon što je svim ženama naređeno da nose veo na licu u javnosti ili rizikuju da budu kažnjene. Ograničenja se pooštravaju za žene - zabranjeno im je da putuju bez muškog staratelja, a srednje škole su zatvorene za devojčice.

Jedna avganistanska novinarka koja radi za lokalnu TV stanicu u Kabulu, koja nije želela da bude imenovana, rekla je da je bila šokirana kada je čula te vesti.

"Oni vrše indirektan pritisak na nas da zaustavimo predstavljanje na televiziji. Kako mogu da čitam vesti pokrivenih usta? Ne znam šta da radim sada – moram da radim, ja hranim svoju porodicu", rekla je ona za BBC.

Nova uredba stupa na snagu 21. maja, prenela je agencija Rojters, citirajući portparola talibanskog Ministarstva za prevenciju poroka i promociju vrlina.

Portparol je tu presudu nazvao "savetom", a nije jasno šta će se desiti sa onima koji se tog saveta ne pridržavaju.

"Na osnovu informacija koje je primio Tolo njuz, naredba je izdata svim medijima u Avganistanu", preneo je novinski kanal.

Odluka je naširoko kritikovana na Tviteru, a mnogi je nazivaju još jednim korakom talibana u promovisanju ekstremizma.

"Svet koristi maske da zaštiti ljude od koronavirusa. Talibani koriste maske da zaštite ljude da ne vide lica novinarki. Za talibane su žene bolest", tvitovao je jedan aktivista.

Privatni novinski kanal "Šamšad" objavio je fotografiju svoje voditeljke vesti koja nosi masku, a druge slične fotografije se dele na društvenim mrežama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet