Fokus

Posle zahteva talibana voditeljke u Avganistanu su se pojavile sa pokrivenim licima

Komentari

Autor: FoNet

22/05/2022

-

13:43

Posle zahteva talibana voditeljke u Avganistanu su se pojavile sa pokrivenim licima
Voditeljke televizijskih kanala u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Voditeljke televizijskih kanala u Avganistanu pojavile su se na ekranima pokrivenih lica pokorivši se naredbi talibana da se pokriju, kojoj su se dan ranije suprotstavile, javlja kanal France24.

Od povratka na vlast u Avganistanu talibani su nametnuli rigidna tumačenja islama i ograničenja civilnom društvu.

Talibanski vrhovni vođa je ranije u maju naredio da žene u javnosti moraju biti potpuno pokrivene, uključujući i lice, uz preporuku da bi za to bila idealna tradicionalna burka. Pre je bilo dovoljno maramom prekriti samo kosu.

Avganistansko ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka naredilo je televizijskim voditeljikama da postupe u skladu s odredbom koja je na snagu stupila u subotu, ali su se novinarke TOLOnjuza, Šamšad TV i 1TVu programu uživo pojavile otkrivenih lica.

profimedia

 

Danas je, kako navodi AFP, nastupio preokret, pa su se voditeljke na kanalima TOLOnjuz, Ariana Televižn, Šamšad TV i 1TV pojavile pokrivenih lica, izuzev očiju i čela.

"Opirali smo se i bili smo protiv nošenja maski“, rekla je za AFP Sonja Nijazi, voditeljka TOLOnjuza.

"Ali na TOLOnjuz je vršen pritisak i rečeno im je da svaka voditeljka koja se pojavi na ekranu bez pokrivenog lica mora dobiti neki drugi posao ili jednostavno biti sklonjena", rekla je ona za AFP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet