Fokus

Visoki komesar UN za ljudska prava: Kina ozbiljno krši ljudska prava Ujgura i drugih manjina

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

08:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko "proizvoljno i diskriminatorno zatvaranje" Ujgura i drugih muslimana u autonomnoj pokrajini Sinđijang može predstavljati zločine protiv čovečnosti, saopštila je u izveštaju Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele, prenosi Rojters.

Bašele, koja se suočava sa kritikama nekih diplomata i organizacija za ljudska prava zbog toga što je previše popustljiva prema Kini, juče je objavila izveštaj, na kraju svog četvorogodišnjeg mandata i nakon posete toj zemlji u maju, navodi britanska agencija.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Kancelarija UN za ljudska prava je u svom izveštaju na 48 stranica saopštila da su „počinjena ozbiljna kršenja ljudskih prava“ u Sinđijangu „u kontekstu borbe protiv terorizma i ekstremizma“, koju sprovode vlasti u Pekingu.

"Obim arbitrarnog i diskriminatornog pritvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih grupa, može predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovečnosti", navela je kancelarija UN.

Bašele je preporučila kineskoj vladi da preduzme hitne korake za oslobađanje svih pritvorenih u centrima za obuku, zatvorima ili pritvorskim objektima.

"Postoje verodostojne indikacije kršenja reproduktivnih prava kroz prinudno sprovođenje politike planiranja porodice od 2017. godine", saopštila je kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

profimedia

 

Dodaje se da nedostatak zvaničnih podataka „otežava donošenje zaključaka o punom obimu trenutne primene ovih politika i povezanih kršenja reproduktivnih prava“.

Organizacije za ljudska prava optužuju Peking za zlostavljanje Ujgura, uglavnom muslimanske etničke manjine, koja broji oko 10 miliona u zapadnoj pokrajini Sinđijanga, koje uključuje i masovnu upotrebu prinudnog rada u logorima za interniranje, navodi Rojters.

SAD su optužile Kinu za genocid, a Peking odlučno demantuje ove optužbe.

Kineska misija u Ženevi opisala je izveštaj Visokog komesara UN za ljudska prava kao „farsu“ koju su "isplanirale SAD, zapadne države i antikineske snage na osnovu lažnih informacija i prejudiciranja krivice".

U obraćanju uoči objavljivanja izveštaja, kineski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku Džang Jun saopštio je da se Peking više puta protivio tome i da Visoki komesar UN za ljudska prava ne bi trebalo da se meša u unutrašnje stvari Kine.

Dilkat Rakit iz Svetskog kongresa Ujgura, organizacije sa sedištem u inostranstvu, saopštio je da izveštaj potvrđuje „čvrste dokaze o zverstvima“ nad Ujgurima, ali je naveo da bi on trebalo da bude još konkretniji.

"Žao mi je što Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava nije okarakterisala ove ekstremne zločine u Kini kao genocid", rekao je predstavnik britanskoj agenciji u mejlu.

Rojters je prošlog meseca izvestio da je Kina zatražila od Bešele da odustane od izveštaja, prema kineskom pismu koje su potvrdile diplomate.

Zvaničnica UN je prošle nedelje potvrdila da je primila pismo za koje je rekla da ga je potpisalo oko 40 drugih država, dodajući da njena kancelarija neće podleći takvom pritisku. Bešele, 70, nakon isteka mandata planira da se vrati u Čile, da bi se penzionisala, prenosi Rojters.

Mnogo kandidata je prijavljeno za mesto novog Visokog komesara UN za ljudska prava, ali generalni sekretar UN Antonio Gutereš nije imenovao njenog naslednika, a ovaj izbor mora da potvrdi Generalna skupština UN u Njujorku, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet