Fokus

SAD zabranile uvoz iz kineske pokrajine Sinđijang zbog prinudnog rada

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

18:09

SAD zabranile uvoz iz kineske pokrajine Sinđijang zbog prinudnog rada
Bela kuća - Copyright AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas odluku kojom se zabranjuje uvoz iz kineske pokrajine Sinđijang zbog zabrinutosti da se tamo sprovodi prinudni rad, saopštila je Bela kuća.

Predlog zakona, koji je Kongres odobrio 16. decembra, deo je mera Vašingtona protiv, kako se navodi, represije kineskih vlasti nad ujgurskom muslimanskom manjinom, prenosi Rojters.

Kongres je u decembru usvojio tu meru, nakon što je postignut kompromis između predloga koji su podneti u Predstavničkom domu i Senatu.

Kompromisno rešenje zadržava odredbu koja je formulisana kao "oboriva pretpostavka" da je sva roba iz Sinđijanga, gde je, kako se navodi, kineska vlada uspostavila mrežu radnih logora za Ujgure i druge muslimanske manjine, napravljena prinudnim radom, a merom se zabranjuje takav uvoz.

Kina negira sve navode o zloupotrebama u Sinđijangu, odakle potiče najveći deo svetske proizvodnje solarnih panela, ali američka vlada i mnoge orgaizacije za ljudska prava ostaju pri tvrdnjama da Peking tamo sprovodi genocid, navodi Rojters. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet