Biznis vesti

Svetsko bogatstvo: Da li je bogatija Kina ili Amerika - zavisi kako se računa

Komentari

Autor: Dušan Hadži Nikolić

19/12/2021

-

13:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kina je pretekla SAD na listi najbogatijih zemalja sveta, objavila je nedavno konsultanska kuća McKinsey and Co. Prema tom istraživanju, kinesko bogatstvo poraslo je za dve decenije sa sedam na 120 biliona dolara. Berza u Pekingu postaje sve bitnija na svetskom ekonomskom tržištu. Istraživanje koje je sproveo Mekinzi odnosi se na bogatsvo, ne i na ekonomiju. Pa tako, ko je prvi u svetu, zavisi od različitih parametara.

"Jedan način je po regularnim tržišnim cenama i tu je Amerika i dalje najveća ekonomija na svetu. Drugi način je da se cene prilagode za domaći nivo cena. Kina je malo jeftinija i onda se to računa po paritetima kupovne moći, tako da, na taj način se daje prednost Kini, jer se računa po domaćim kineskim cenama. Ako se na taj način gleda onda je kineska ekonomija veća od američke, već nekoliko godina otprilike", objašnjava ekonomista Slaviša Tasić.

Iako tržišno kineska ekonomija možda nije prva, makar za sada, Kina po oceni stručnjaka, crpi svoju političku moć i uticaj iz dinamičnog ekonomskog rasta.

"Ona je u ekonomskom smislu uvek najvažniji ili jedan od dva do tri najvažnih ekonomskih partnera bilo koje zemlje na svetu i naravno da iz ovakve moći ekonomske izrasta i velika politička moć Kine. Sve je veći i kulturni uticaj ove zemlje budući da ulaže značajna sredstva i napore da se širom sveta uči kineski jezik i da se na druge načine promoviše kineska kultura", kaže Dragana Mitrović, osnivač Centra za studije Azije i Dalekog istoka, na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

pixabay

 

Sve češće političke čarke na relaciji Peking - Vašington često su uzrokovane ekonomskim rastom, ali i trkom u razvoju novih tehnologija i veštačke inteligenicje. Međutim, razvoj komercijalne upotrebe tih tehnologija je u zastoju.

Tasić napominje da u Americi malo počinje da se gubi poverenje u neke stvari kao što su robotika, podaci, veštačka inteligencija... Zbog te stagnacije, kako ukazuju analitičari, SAD se na sve načine trude da uspore tehnološki napredak Kine, koja kaska u tehnološkom smislu za Amerikom.

"Kina će učiniti sve da izbegne ovakve pritiske da im se odupre i da realizuje ono što su kineski strateški interesi, a to je da postane svakako dominantna globalna sila ili barem sila koja je izuzetno moćna, uticajna i koja ne zavisi od zapadnog sveta u meri u kojoj danas zavisi od njega u tehnološkom, pa i u smislu postojećih pravila kojima se kina podrvrgnula od momenta kada se uključila u svetske globalne tokove, naročito od kako je postala članica STO pre 20 godina, napominje Dragana Mitrović.

profimedia

 

Amerika je i dalje dominatna svetska super sila, ali Peking želi da svet postane ponovo bipolaran i da na kraju Kina zahvaljujući razvoju preuzme dominaciju. 

Načelnica Centra za studije Pojasa i puta Katarina Zakić iz Instituta za međunarodnu politiku, kaže za Euronews Srbija da, bez obzira na različite metodologije izračunavanja bogatstva, rezultati pokazuju zapanjujući ekonomski razvitak Kine. Ona napominje da, kada imamo u vidu odakle je Kina krenula i gde je sada, apsolutno je jasno da je ovo u ekonomskoj istoriji nezapamćeni napredak.

"Oni su za 40 godina postali svetska ekonomija broj dva, a to se vrlo retko dešava. U pojedinim apsektima ova država jeste broj jedan, a u mnogima je još na drugom mestu, tako da još ima prostora za razvoj ove ekonomije", rekla je Zakić.

Ona je istakla da je veoma nezahvalno procenjivati kada bi u svim segmentima Kina mogla preuzeti primat, pogotovo u uslovima pandemije i energetske krize.

"Prema očekivanju velikih međunarodnih ekonomskih institucija Kina ne može pre 2030. godine postati svetska ekonomija broj jedan, dok drugi smatraju da će joj trebati više vremena i da se to može dogoditi do 2040. godine, ali ima i onih koji misle da ni u narednih 50 godina ona neće moći da stigne SAD", rekla je Zakić.

Na pitanje koliko je Kina spremna da ulaže u svoju "meku moć", načelnica Centra za studije Pojaca i puta, napominje da i KIna, kao i sve ostale supersile ulaže u svoju "meku moć",.

"Ona to radi i to nije tajna. Ulaže u iinstitute koji obučavaju građane i studente znanju kineskog jezika, koji nam je sve neophodniji. Globalna dominacija "meke moći" koja dolazi iz SAD i evropskih zemlaja apsolutno ni prići KIni. Ona nema ni toliko poznatu tradiciju, ni kulturu kao što to imaju zapadne zemlje. Nije na tom nivou kao ostatak razvijenog ekonomskog sveta", ukazuje Zakić.

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis