Fokus

Razgovor Putina i Sija: Kina razume zabrinutost Rusije po pitanju bezbednosnih garancija

Komentari

Autor: FoNet

15/12/2021

-

19:18

Razgovor Putina i Sija: Kina razume zabrinutost Rusije po pitanju bezbednosnih garancija
Razgovor Putina i Sija: Kina razume zabrinutost Rusije po pitanju bezbednosnih garancija - Copyright Tanjug AP/Yin Bogu/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Razgovor predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga bio je veoma pozitivan, to je bio razgovor dvojice prijatelja, izjavio je danas pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov.

Kako prenosi Sputnjik, on je dodao da je kineski lider podržao zahtev Moskve Zapadu za garancije bezbednosti.

"Razgovor je održan putem video-veze, trajao je oko sat i po, ali se odvijao uz simultano prevođenje pa su lideri za taj sat i po uspeli da razgovaraju bukvalno o svim važnim problemima kako u bilateralnim odnosima, tako i o međunarodnoj agendi. Najvažnije je, čini se, što je razgovor bio veoma pozitivan, to je razgovor dvojice kolega, dvojice prijatelja, lidera dve velike prijateljske države", istakao je Ušakov.

Dodao je da su Putin i Si konstatovali da su odnosi dve zemlje dostigli neviđeno visok nivo i da se veoma uspešno razvijaju.

Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

"Ono što je veoma važno jeste da je predsednik Kine istakao da razume zabrinutost Rusije i da u potpunosti podržava našu inicijativu i izradu odgovarajućih bezbednosnih garancija za Rusiju. Informisaćemo kineske kolege o tome kako će se odvijati pregovori i kontakti u vezi s tim sa američkim i NATO partnerima", rekao je Ušakov.

Putin je obavestio Sija da su američkim predstavnicima danas predati konkretni predlozi za formulisanje pravnih garancija osiguravanja bezbednosti Rusije.

"Predsednik Putin je istakao da smo spremni da odmah počnemo pregovore o ovom krajnje važnom pitanju koji se tiče osiguravanja bezbednosti Rusije, te je izrazio nadu da će Amerikanci i NATO pozitivno odreagovati na to", saopštio je Ušakov.

"Blok AUKUS povećava napetost u regionu"

Lideri Rusije i Kine su se složili da blok AUKUS (SAD, Velika Britanija i Australija) podriva nuklearnu ravnotežu i povećava napetost u regionu, dodao je Ušakov.

"Izražena je zabrinutost zbog aktivnosti Amerikanaca na rekonfiguraciji aktuelne situacije u Azijsko-pacifičkom regionu. S tim u vezi, i sa naše i sa kineske strane je data negativna ocena povodom formiranja novih saveza kao što su indo-pacifička četvorka 'Kvad' i američko-anglo-australijski savez AUKUS. Kako je rečeno, ovaj drugi savez podriva i temelje režima nuklearnog neširenja i uopšte povećava vojne tenzije u regionu", rekao je pomoćnik ruskog predsednika.

Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Putin i Si takođe su razgovarali o inicijativi Rusije da se održi samit "petorke", zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN, a ocenili su i da je Samit za demokratiju koji su organizovale SAD, bio kontraproduktivan.

Kineski državni mediji objavili da je Si Putinu rekao da se "određene međunarodne snage" trenutno mešaju u unutrašnje stvari Kine i Rusije pod maskom demokratije i "brutalno" gazeći međunarodno pravo i priznate norme međunarodnih odnosa. On je takođe rekao Putinu da bi Kina i Rusija trebalo da ulože više zajedničkih napora da zaštite bezbednosne interese dve zemlje, prenosi Radio slobodna Evropa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet