Fokus

Ko je napadač na argentinsku potpredsednicu: Od ranije poznat policiji, ima tetovažu "Crnog Sunca" na ruci

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji list

02/09/2022

-

10:19

Ko je napadač na argentinsku potpredsednicu: Od ranije poznat policiji, ima tetovažu "Crnog Sunca" na ruci
Ko je napadač na argentinsku potpredsednicu: Od ranije poznat policiji, ima tetovažu "Crnog Sunca" na ruci - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Argentinska policija potvrdila je identitet muškarca koji je pokušao da ubije potpredsednicu Argentine Kristinu Kiršner, uperivši joj pištolj u glavu. Ona je preživela i ostala nepovređena samo zahvaljujući tome što pištolj nije opalio, a snage bezbednosti saopštile su da je za pokušaj ubistva kriv Brazilac po imenu Fernando Andres Sabago Montijel, star 35 godina.

Argentinski mediji navode da je Montijel rođen u brazilskom gradu Sao Paolu, da potiče iz braka Čileanca i Argentinke, ali da više od 20 godina živi i radi u Argentini. Trenutno je nezaposlen, a ranije je bio taksista.

Montijel je od ranije poznat policiji, pošto je u martu prošle godine u njegovom automobilu, koji nije imao registarske tablice kada su ga saobraćajci zaustavili, pronađena mačeta duga 35 centimetara, i tada je protiv njega podneta prijava.

Tanjug/Television Publica Argentina via AP

 

Na fotografijama koje je objavljivao na društvenim mrežama može se primetiti kako na laktu ima istetoviran motiv "Crnog Sunca" - u pitanju je nordijski simbol koji su koristili nacisti tokom Drugog svetskog rata, a preuzelo ga je i društvo "Tule", koje je smatralo da je "arijevska rasa nadmoćnija od ostalih", i koje je u periodu od 1918. do 1922. godine počinilo najmanje 300 politički motivisanih zločina, prenosi Jutarnji list.

Podsetimo, pokušaj ubistva Kiršner se dogodio kasno sinoć na ulazu u njenu kuću u Buenos Ajresu, gde se poslednjih dana okupljalo na stotine demonstranata da podrže bivšu predsednicu Argentine, kojoj se sudi za korupciju.

Kiršner se politikom bavi od sedamdesetih, a bila je udata za Nestora Kišnera, pokojnog argentinskog predsednika.

Kao njegova udovica nasledila ga je na predsedničkoj funkciji 2007. godine prethodno pobedivši na predsedničkim izborima.

Ova 69-godišnjakinja je optužena za više prevara države i umešanost u preusmeravanje javnih sredstava dok je bila predsednica između 2007. i 2015. godine, zbog čega bi mogla da se suoči sa 12-godišnjom kaznom i mogućom zabranom vršenja javnih funkcija, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Svet