Fokus

Iran saopštio da su zaplenjena dva američka drona iznad Crvenog mora

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2022

-

09:04

Iran saopštio da su zaplenjena dva američka drona iznad Crvenog mora
Iran saopštio da su zaplenjena dva američka drona iznad Crvenog mora - Copyright Iranian state television via AP

veličina teksta

Aa Aa

Iran je saopštio da je njegova ratna mornarica u Crvenom moru zaplenila dva američka pomorska drona i potom ih pustila, prenosi AP.

Iranska državna televizija emitovala je snimke koji su, kako je navela, napravljeni na iranskom razaraču "Džamaran", gde mornari razgledaju, kako izgleda, dve jedrilice-drona "Sejldron eksplorer", navodi američka agencija.

Državna televizija je izvestila da je iranska mornarica u četvrtak pronašla "nekoliko špijunskih brodova bez posade, napuštenih na međunarodnim pomorskim rutama".

"Posle dva upozorenja upućena američkom razaraču da izbegne moguće incidente, Džamaran je zaplenio dva plovila", navodi se u saopštenju i dodaje da je "posle obezbeđenja državne pomorske rute mornarica oslobodila plovila u bezbednoj zoni".

Saopšteno je i da je "Američka mornarica upozorena da izbegava ponavljanje sličnih incidenata u budućnosti.

Ovo je drugi takav slučaj u poslednjih nekoliko dana, dok vlada neizvesnost oko pregovora o obnavljanu iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, navodi američka agencija.

U prethodnom takvom slučaju u Persijskom zalivu je reagovala iranska Revolucionarna garda, a ne redovna ratna mornarica.

Američka Peta flota pokrenula je operaciju s plovilima bez posade "Task Fors 59“ prošle godine, prenosi AP.

Odgovornost Pete flote proteže se između ostalog i na važni Ormuški moreuz,uski prolaz Persijskog zaliva kroz koji se odvija 20 odsto ukupnog transporta nafte.

Komentari (0)

Svet