Fokus

Islamska država preuzela odgovornost za napad u blizini ruske ambasade Kabulu

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

23:19

Islamska država preuzela odgovornost za napad u blizini ruske ambasade Kabulu
Islamska država preuzela odgovornost za napad u blizini ruske ambasade Kabulu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Islamska država preuzela je danas odgovornost za napad u blizini ruske ambasade u Kabulu, saopštila je ta militantna grupa na svom kanalu na Telegramu.

Prema navodima ruskog Ministarstva inostranih poslova i avganistanskih zvaničnika, među šest osoba koje su poginule kada je bombaš-samoubica aktivirao eksplozivnu napravu, je dvoje zaposlenih u Ambasadi Rusije u Kabulu, dok je 10 osoba povređeno, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je ranije danas da među žrtvama ima i avganistanskih civila, prenose RIA Novosti. Ministarstvo je navelo da je u 10.50 časova po lokalnom vremenu u Kabulu, u neposredoj blizini ulaza u konzularno odeljenje ruske ambasade u Kabulu, nepoznati militant aktivirao eksplozivnu napravu. Usled napada, poginulo je dvoje zaposlenih u diplomatskoj misiji, a žrtava ima i među avganistanskim civilima, dodalo je ministarstvo.

Ambasada je u bliskom kontaktu sa avganistanskim bezbednosnim službama, koje sprovode istragu. Za sada nije objavljen identitet ruskih žrtava. Portparol Kremlja Dmirtij Peskov rekao je da je reč o terorističkom napadu.

"Snažno osuđujemo takve terorističke akte", poručio je Peskov.

Avganistanska policija saopštila je da je bombaš-samoubica aktivirao eksplozive kod ulaza u rusku ambasadu, ali da su ga naoružani čuvari ubili dok se približavao kapiji. Rusija je jedna od nekoliko zemalja koje su zadržale ambasadu u Avganistanu, nakon što su pre godinu dana talibani preuzeli vlast. Iako Moskva zvanično ne priznaje talibansku vladu ona pregovara sa avganistanskim zvaničnicima o ugovoru za snabdevanje benzinom i drugom robom.

Komentari (0)

Svet