Fokus

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Kabulu

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2022

-

08:15

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Kabulu
Islamska država preuzela odgovornost za napad u Kabulu - Copyright Tanjug/AP/Baderkhan Ahmad

veličina teksta

Aa Aa

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u blizini ruske ambasade u Kabulu, saopštila je ta militantna grupa na svom kanalu na Telegramu.

Prema navodima ruskog Ministarstva inostranih poslova i avganistanskih zvaničnika, među šest osoba koje su poginule kada je bombaš-samoubica aktivirao eksplozivnu napravu, je dvoje zaposlenih u Ambasadi Rusije u Kabulu, dok je 10 osoba povređeno, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da među žrtvama ima i avganistanskih civila, prenose RIA Novosti. Ministarstvo je navelo da je juče u Kabulu, u neposredoj blizini ulaza u konzularno odeljenje ruske ambasade u Kabulu, nepoznati militant aktivirao eksplozivnu napravu.

Usled napada, poginulo je dvoje zaposlenih u diplomatskoj misiji, a žrtava ima i među avganistanskim civilima, dodalo je ministarstvo. Ambasada je u bliskom kontaktu sa avganistanskim bezbednosnim službama, koje sprovode istragu.

Za sada nije objavljen identitet ruskih žrtava. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je reč o terorističkom napadu.

"Snažno osuđujemo takve terorističke akte", poručio je Peskov.

Avganistanska policija saopštila je da je bombaš-samoubica aktivirao eksplozive kod ulaza u rusku ambasadu, ali da su ga naoružani čuvari ubili dok se približavao kapiji. Rusija je jedna od nekoliko zemalja koje su zadržale ambasadu u Avganistanu, nakon što su pre godinu dana talibani preuzeli vlast.

Iako Moskva zvanično ne priznaje talibansku vladu ona pregovara sa avganistanskim zvaničnicima o ugovoru za snabdevanje benzinom i drugom robom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet