Fokus

Kineski grad produžio lokdaun za 16 miliona stanovika, nastavljaju politiku "nulte tolerancije prema koronavirusu"

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

09:48

Kineski grad produžio lokdaun za 16 miliona stanovika, nastavljaju politiku "nulte tolerancije prema koronavirusu"
Tanjug/AP/Andy Wong - Copyright Tanjug/AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Kineski grad Čengdu produžio je karantin za veći deo od svojih 21 miliona stanovnika, uveden 1. septembra, kako bi sprečio širenje koronavirusa. Glavni grad provincije Sečuan, koji se u poslednje vreme suočio sa toplotnim talasom, isključenjima struje i zemljotresom, zaključan je nakon što su otkriveni novi slučajevi zaraze koronom.

Od tada se u Čengduu beleži manje od 200 slučajeva dnevno, što je mali broj u poređenju sa ostalim delovima sveta, navodi Rojters. U poslednjem danu prijavljeno je 116 novozaraženih, dok je prethodnog dana zabeležen 121 slučaj.

Lokdaun je trebalo da bude ukinut u sredu, ali su vlasti kasno popodne saopštile da virus i dalje predstavlja rizik u pojedinim delovima grada. Od 21,2 milona stanovnika Čengdua, u karantinu je 16 miliona, koji će morati da se svakodnevno testiraju. U visokorizičnim delovima grada stanovnicima nije dozvoljeno da napuštaju domove.

Nove mere odražavaju kinesko insistiranje na takozvanoj "politici nulte tolerancije prema koronavirusu", koja ima za cilj da suzbije svaku epidemiju u ranoj fazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet