Fokus

UN: U Siriji moguća nova eskalacija rata

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

16:20

UN: U Siriji moguća nova eskalacija rata
UN: U Siriji moguća nova eskalacija rata - Copyright Tanjug AP/Syrian Civil Defense White Helmets via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dugodišnji rat u Siriji preti da ponovo eskalira nakon što su se sukobi na nekoliko linija fronta širom zemlje rasplamsali poslednjih meseci, upozorile su danas Ujedinjene nacije.

"Sirija ne može sebi da priušti ponovo borbe većih razmera, ali to je smer ka kojem se ova zemlja možda kreće", rekao je Paulo Serđo Pinjeiro, predsednik komisije UN za Siriju, prenosi Rojters.

Navodi se da su stotine hiljada ljudi umrle, a milioni ostali bez domova otkako su protesti protiv predsednika Bašara el Asada 2011. godine prerasli u građanjski rat koji je privukao strane sile.

Podseća se da su borbe splasnule poslednjih godina nakon što su Iran i Rusija pomogli Asadu da povrati 70 odsto sirijske teritorije, a SAD su podržale kurdske borce koji su pobedili Islamsku državu, dok je Turska postavila tampon zonu u blizini svoje granice.

Međutim, Ujedinjene nacije su saopštile da linije razdvajanja između različitih oblasti sada ponovo počinju da se zagrevaju.

"U jednom trenutku imali smo ideju da je rat u Siriji u potpunosti završen", rekao je Pinjero, dodajući da incidenti dokumentovani u izveštaju dokazuju da to nije slučaj.

Izveštaj na 50 stranica potvrđuje da je broj "teških kršenja osnovnih ljudskih prava i humanitarnog prava" povećan širom zemlje u prvih šest meseci ove godine.

U borbama i bombardovanju iz vazduha na severoistoku i severozapadu zemlje poginule su desetine civila, a pritom je tamošnjim žiteljima ograničen pristup hrani i vodi, navodi se u izveštaju.

Komentari (0)

Svet