Fokus

Gutereš: Postoji velika potreba za ruskim đubrivom

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2022

-

21:35

Gutereš: Postoji velika potreba za ruskim đubrivom
Gutereš: Postoji velika potreba za ruskim đubrivom - Copyright Tanjug/AP/Jeon Heon-Kyun

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da postoji velika potreba za ruskim đubrivom zbog krize na svetskom tržištu.

"Radimo sve, sarađujemo sa SAD, radimo sa Evropskom unijom, sa drugim partnerima, kako bismo osigurali da ono što je stalno iznova rečeno, a to je da se sankcije ne odnose na hranu i đubriva, pretoči u stvarnost. Nama su jako potrebna ruska đubriva u trenutku kada vidimo određena kršenja na tržištu dubriva", rekao je Gutereš za Anadoliju, uoči 77. zaseanja Generalne skupštine UN koje počinje 20. septembra.

Gutereš je dodao da u mnogim delovima sveta ljudi ne seju ili ne obrađuju svu zemlju koju poseduju upravo zbog nedostatka đubriva.

"Mi smo s našim ruskim kolegama uključeni u pregovore koji imaju za cilj izvoz ruskog amonijaka preko Ukrajine. Jedna od stvari koja je bila jasna je da hce se time stvoriti uslovi da se program produži, posebno ako će biti koncipiran na način koji je od koristi obema zemljama", dodao je Gutereš.

Na pitanje da li se boji da bi rat u Ukrajini mogao da potraje, kao u Siriji, Jemenu i Libiji, Gutereš je rekao da će biti potrebno neko vreme "da strane dođu do trenutka u kojem shvate potrebu za prekidom vatre i shvate potrebu za uspostavljanjem mira na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava".

Komentari (0)

Svet