Fokus

Meksiko će predložiti svetsko primirje na pet godina – inicijativa ide pred Ujedinjene nacije

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2022

-

22:45

Meksiko će predložiti svetsko primirje na pet godina – inicijativa ide pred Ujedinjene nacije
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard podneće u UN inicijativu za pronalaženje načina za rešavanje situacije u Ukrajini, saopštio je predsednik ove latinoameričke države Andres Manuel Lopez Obrador.

"Danas, kada sa ponosom slavimo godišnjicu nezavisnosti, želim da vam saopštim predlog koji će ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard narednih dana izneti Generalnoj skupštini UN", saopštio je predsednik Obrador, prenosi Sputnjik.

On je dodao da je u pitanju hitno traganje za dogovorom o prekidu rata u Ukrajini i postizanje primirja na najmanje pet godina u interesu mira između svih zemalja, kako bi se to vreme posvetilo borbi protiv ozbiljnih društvenih i ekonomskih problema od kojih pate narodi sveta.

Predsednik je to izjavio obraćajući se gostima svečanosti povodom državnog praznika.

Obrador je predložio formiranje Komiteta za dijalog i mir, u koji bi, u dogovoru sa stranama, ušli kao posrednici indijski premijer Narendra Modi i papa Franja, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

„Mirovna misija treba da ima za cilj trenutni prekid neprijateljstava u Ukrajini i početak direktnih pregovora između predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog“, rekao je Obrador.

Što se tiče predloga Meksiko Sitija da se proglasi svetsko primirje na pet godina, odgovarajući dokument, precizira predsednik Meksika, po njegovom mišljenju treba da bude usvojen uz odobrenje Saveta bezbednosti UN i da obuhvati pitanja vezana za nuklearno oružje i rakete.

Takav sporazum treba da sadrži obaveze zemalja da spreče sukobe i nemešanje u unutrašnje sukobe, objasnio je meksički lider.

Sama organizacija, smatra on, zajedno sa liderima vodećih država, snosi svoj deo odgovornosti za trenutnu situaciju u Ukrajini, budući da nije bila u stanju da stvori uslove za dijalog između strana u cilju rešavanja nesuglasica.

Time su, smatra Obrador, UN u ovoj situaciji pokazale svoju političku neefikasnost i "dekorativni karakter", iako je trebalo da bude aktivnija i da se ne ograničava na formalnostima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet