Fokus

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD osudila napad Azerbejdžana na Jermeniju

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2022

-

12:34

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD osudila napad Azerbejdžana na Jermeniju
Nensi Pelosi - Copyright Tanjug AP/Kim Min-Hee/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi osudila je "nelegalne" pogranične napade Azerbejdžana na Jermeniju, iskoristivši posetu Jerevanu da iskaže podršku jermenskom suverenitetu.

Pelosi je rekla da je njeno putovanje od posebnog značaja, nakon "nelegalnih napada azerbejdžanskih snaga na jermensku teritoriju", što je dovelo do pograničnog sukoba u kojem je više od 200 ljudi ubijeno, preneo je Rojters.

"Snažno osuđujemo ovakve napade. Ovo je došlo sa azerbejdžanske snage i mora se jasno staviti do znanja", kazala je Pelosi.

Kako je dodala, SAD su saslušale jermensku stranu o njihovim odbrambenim potrebama i Vašington želi da pomogne i podrži Jermeniju u, kako je rekla, globalnoj borbi između demokratije i autokratije.Visoki jermenski zvaničnik izrazio je nezadovoljstvo odgovorom vojne alijanse predvođene Rusijom, nakon molbe iz Jerevana za pomoć.

"Veoma smo razočarani, naravno. Očekivanja koja smo imali nisu ispunjena", rekao je predsednik Skupštine Alen Simonjan za državnu televiziju.

Pelosi je ocenila da je "interesantno" da je Jermenija razočarana odgovorom alijanse prevođene Rusijom.

Baku kritikovao izjave Pelosi o napadu na Jermeniju

Azerbejdžan je danas kritikovao predsedavajuću Predstavničkog doma Kongresa SAD. Iz Bakua su rekli da su ovakve optužbe Pelosi "neprihvatljive", preneo je Rojters.

"Pelosi je poznati pro-jermenski političar. Ovo je jak udarac za normalizaciju odnosa između Jermenije i Azerbejdžana", saopštilo je azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova, ocenjujući izjave Pelosi kao "jermensku propagandu".

Azerbejdžan je ponovio svoju poziciju da su okršaji rezultat "velike vojne provokacije" sa jermenske strane, što Jerevan odbacuje.

"Trenutno se nadgleda prekid vatre i eskalacija situacije je sprečena", dodali su iz Bakua.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet