Fokus

Uganda proglasila epidemiju ebole

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

11:10

Uganda proglasila epidemiju ebole
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Ugandi je proglašena epidemija virusa ebole, saopštili su danas ministarstvo zdravlja te zemlje i Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Ministarstvo je na Tviteru objavilo da je potvrđen slučaj ebole u centralnom okrugu Mubende, i da je reč o 24-godišnjem muškarcu koji je ispoljio simptome i kasnije umro, prenosi Rojters.

Dodaju da su timovi Ministarstva poslati u okrug Mubende da poboljšaju nadzor i svest zajednice, apelujući na javnost da ostane budna i smirena dok timovi preduzimaju neophodne radnje.

Kancelarija SZO za Afriku saopštila je da se radi o relativno retkom sudanskom soju, nakon što su zdravstvene vlasti Ugande ovog meseca pokrenule istragu još šest sumnjivih smrti u okrugu.

"Trenutno postoji osam sumnjivih slučajeva koju se zbrinjavaju u zdravstvenoj ustanovi", saopštila je SZO Afrika, dodajući da pomaže zdravstvenim vlastima Ugande u njihovoj istrazi i raspoređivanju medicinskog osoblja u pogođeno područje, navodi britanska agencija.

Epidemija virusa ebola ranije ove godine pogodila je i Kongo, a vakcinacija je posebno odigrala ključnu ulogu u njenom obuzdavanju epidemija. Pokrenuta je samo četiri dana nakon izbijanja.

Ebola u Kongu otkrivena je u blizini reke Ebola 1976. godine. Virus izaziva hemoragijsku groznicu i širi se kontaktom sa telesnim tečnostima od zaražene osobe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet