Fokus

Policajac koji je ubio Džordža Flojda osuđen na 22 i po godine zatvora

Komentari

Autor: CNN

25/06/2021

-

22:05

Policajac koji je ubio Džordža Flojda osuđen na 22 i po godine zatvora
Policajac koji je ubio Džordža Flojda osuđen na 22 i po godine zatvora - Copyright AP/Pool Court TV

veličina teksta

Aa Aa

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin večeras je osuđen na kaznu zatvora od 22 i po godine zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Atlanti iz 2020.

Šovin je u aprilu osuđen po svim tačkama optužnice koja ga je teretila za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Presudu je izrekao sudija Piter Kejhil, koji je tom prilikom rekao da izricanje kazne predstavlja primenu vladavine prava na pojedinačni slučaj.

Tužilaštvo je tražilo 30 godina zatvora rekavši da bi ona "pravilno objasnila dubok uticaj ponašanja optuženog na žrtvu, porodicu žrtve i zajednicu", navodi se u memorandumu o kazni, prenosi CNN.

Agencija AP dodaje da bi sa dobrim vladanjem Šovin (45) mogao da bude pomilovan nakon odslužene dve trećine kazne, što je oko 15 godina.

Tanjug AP

 

Sa druge strane, Šovinova odbrana zahtevala je uslovnu kaznu i novo suđenje. Advokat bivšeg policajca rekao je da njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje zbog grešaka tužilaštva i porote.

Sudu se kratko obratio i osuđeni Šovin, koji je rekao da iz proceduralnih razloga nije u mogućnosti detaljnije da govori.

"Izjavljujem saučešće porodici Džordža Flojda i nadam se da će se u skorijoj budućnosti o ovom slučaju pojaviti informacije koje će im pružiti utehu", rekao je. 

Tanjug AP

 

Šovin i trojica njegovih kolega uhapsili su Flojda (46) u maju prošle godine pod sumnjom da je iskoristio lažnu novčanicu od 20 dolara u jednoj radnji u Mineapolisu.

Vezali su ga lisicama i oborili na zemlju nasred ulice. Šovin mu je klečao na vratu skoro 10 minuta, a Flojd je uzalud zapomagao dok nije preminuo.

Snimak događaja isplivao je u javnost, nakon čega je najpre u brojnim američkim gradovima, a potom i širom sveta, pokrenut talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti.


Porodica tražila maksimalnu kaznu

Uoči izricanja presude sudu su se obratili članovi porodice Džordža Flojda, među kojima i njegova braća Terens i Filonis, kao i pravni zastupnici porodice.

Mlađi brat Džordža Flojda, Terens Flojd, zatražio je od suda maksimalnu kaznu za ubicu svog brata.

"U moje i ime porodice tražimo maksimalnu kaznu. Ne želimo više da vidimo šamare. To smo već prošli...", rekao je Terens glasom koji je podrhtavao od emocija.  

Rekao je da ne bi bilo sumnje kakvu bi presudu sud doneo da je obrnuta situacija, da je crnac ubio belca. 

"Da smo to bili mi, da su uloge zamenjene, ne bi bilo slučaja. Bili bismo u zatvoru zbog ubistva. Dakle, tražimo istu kaznu za Dereka Šovina", dodao je Terens.

Šovinova majka: Derek neće izaći živ iz zatvora

Majka bivšeg policajca Šovina, Karolin Polenti, izjavila je da se plaši da će njen sin biti mrtav pre nego što izađe iz zatvora.


"Derek je posvetio 19 godina policiji Mineapolisa. Bilo mi je teško da čujem od medija, javnosti i tužilaštva da je Derek agresivan, bezosećajan i nepažljiv. To je daleko od istine", izjavila je njegova majka pre izricanja zatvorske kazne, prenosi "Independent".

Ona je dodala da je identitet njenog sina "sveden na rasistu".

"Želim da ovaj sud zna da ništa od toga nije tačno i da je moj sin dobra osoba", rekla je ona.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet