Fokus

Oluja Fiona pogodila istočni deo Kanade: Stanovništvo evakuisano, mnoge kuće srušene

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2022

-

23:52

Oluja Fiona pogodila istočni deo Kanade: Stanovništvo evakuisano, mnoge kuće srušene
Oluja Fiona pogodila istočni deo Kanade: Stanovništvo evakuisano, mnoge kuće srušene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Snažna oluja Fiona zahvatila je danas istočni deo Kanade zbog čega je stanovništvo evakuisano, oboreni su mnogi dalekovdi i stabla, dok su mnogi domovi pretvoreni u gomilu ruševina.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da je centar oluje sada u zalivu Svetog Lorensa nakon što je prošao Novu Škotsku, preneo je Rojters.

NHC je saopštio da je oluja Fiona, nakon što je uzela danak u Novoj Škotskoj i Ostrvu Princa Edvarda, pogodila Njufaundlend i istočni Kvebek, ali da će verovatno oslabiti.

Port-o-Bask, na jugozapadnom kraju Njufaundlenda sa 4.067 stanovnika, proglasio je vanredno stanje i evakuisao delove grada koji su poplavljeni, izjavio je gradonačelnik Brajan Baton.

profimedia

 

Nekoliko kuća i stambena zgrada završili su u moru, rekao je Rene Roj, glavni urednik "Vrekhaus viklija" u Port-o-Basku, za kanadsku televiziju.

"Ovo je najstrašnija stvar koju sam ikada video u svom životu", rekao je Roj, opisujući mnoge domove kao samo gomilu ruševina u okeanu. Policija istražuje da li je jedna ženska osoba nastradala tako što je završila u moru, javio je CBC.

profimedia

 

Kanadski premijer DŽastin Trudo održao je jutros sastanak sa članovima vladinog tima za hitne slučajeve i o tome će obavestiti kasnije novinare, izjavila je njegova portparolka.

"Naša vlada je spremna da podrži pokrajine dodatnim resursima", naveo je Trudo na Tviteru.

U udaru oluje Fiona, koja je pre skoro nedelju dana pogodila Portoriko, nastradalo je najmanje osam osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet