Nauka

Kako tropske oluje dobijaju imena i zašto više žrtava ima kada su ona ženska?

Komentari
Kako tropske oluje dobijaju imena i zašto više žrtava ima kada su ona ženska?
Kako tropske oluje dobijaju imena i zašto više žrtava ima kada su ona ženska? - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tajfun, ciklon i uragan su imena za istu moćnu tropsku oluju, ali se razlikuju po tome odakle dolaze i koje su jačine. Samo tokom septembra svet je imao priliku da se podseti koliku oni razornu moć mogu da imaju.

Naime, Nanmadol je ime tajfuna koji je u drugoj polovini septembra poharao Japan. On je okarakterisan je kao supertajfun i vodi se zapravo kao 14. tajfun koji se dogodio iste godine u ovom delu zemlje, ali je takođe dobio epitet i jednog od najjačih koji je ikada pogodio Japan. Njegov bilans i posledice nisu nikako zanemarljive - dve osobe su poginule, više od 100 je povređeno, dok je više od 100.000 kuća ostalo bez električne energije. Takođe, u perfekturi Mijazaki srušen je most, a oštećen je i zamak Hikone u Šigi koji je značajno kulturno dobro.

Istovremeno, najmanje četiri smrtna slučaja pripisana su uraganu Fiona i to od prošle nedelje - jedan u Gvadalupu, dva u Portoriku i jedan u Dominikanskoj Republici. Fiona je proglašena tropskom olujom druge kategorije sa udarima vetra od 110 milja na sat i potencijalom da preraste u oluju četvrte kategorije, što je druga najviša oznaka za jačinu tropskih oluja. Guverner Portorika Pedro Pjerluisi rekao je da je šteta od uragana Fiona "razorna" i "katastrofalna" u centralnim, južnim i jugoistočnim regionima ostrva, preneo je CNN.

Destruktivni potencijal uragana često je povezivan sa mernim sistemom koji se zove Safir-Simpson skala uragana. To je petostepena skala koja rangira uragane od najmanje destruktivnih (kategorija 1) do najdestruktivnijih (kategorija 5), sa kategorijama 3, 4 i 5 rangiranim kao veliki uragani sa izuzetno velikom brzinom vetra koji imaju potencijal da iščupaju drveće, da sruše krovove sa kuća i slično, prenosi Vox.

Takođe, kako se navodi na sajtu WHO, razlika u nazivu podrazumeva mesto na kojem se vetrovi nalaze. Uragani se javaljaju u Atlanskom okeanu i istočnom Tihom okeanu, dok se tajfuni javljaju u zapadnom delu Tihog okeana. Tropski cikloni se pak, javljaju u južnom Tihom i Indijskom okeanu. Od 1998. do 2017. godine, uragani su bili na drugom mestu po razornosti, odmah posle zemljotresa.

Inače, reč uragan potiče od reči američkih Taino indijanaca i znači "zli duh vetra", dok reč tajfun znači "veliki vetar". Ciklon međutuim, dolazi iz grčkog jezika od reči koja označava "točak".

Kada oluja dobija ime?

Meteorolozi su davno naučili da imenovanje oluja i uragana pomaže ljudima da se sete oluje, da efikasno komuniciraju i da shodno tome ostanu bezbedniji ako i kada određena oluja pogodi obalu.

Početkom pedesetih godina prošlog veka američki Nacionalni centar za uragane prvi put je razvio formalnu praksu za imenovanje oluja na Atlanskom okeanu. Međutim, to se već promenilo 1953. godine.

Tropska oluja dobija ime kada ispolji putanju rotirajuće cirkulacije i kada brzina vetra dosegne 39 milja na sat, što je u kilometrima 63 kilometra na sat. Tropska oluja se pretvara u uragan kada vetar dosegne brzinu od 74 milje na sat, odnosno 119 kilometara na sat.

Stručnjaci su napravili liste imena uragana za većinu glavnih okeanskih bazena širom sveta, piše Earth Sky, navodeći da danas postoji šest lista s imenima uragana koje se koriste za oluje u Atlantiku i severoistočnom Pacifiku. Ove liste se rotiraju na godišnjem nivou. To praktično znači da će se ovogodišnja lista imena uragana za svaki od okeanskih bazena ponoviti za šest godina.
Naravno, posotoje izuzeci jer je Svetska meteorološka organizacija stavila van upotrebe imena izuzetno razornih uragana. 

Muška i ženska imena za oluje određuju i odnos prema njoj

Imena su se najpre pratila po godinama i redosledu kojim su se pojavljivale oluje. Međutim, pokazalo se da je korišćenje kratkih imena koja se lako pamte smanjuje mogućnost zabune kada se dve ili više tropskih oluja dogode u isto vreme, što može da bude izvesno. 

Nekada je često dolazilo do zabune kada su vesti o oluji emitovane sa radio stanica pa se sticao pogrešan utisak o upozorenjima koja se tiču sasvim druge oluje koja se nalazila stotinama milja daleko.

Tanjug/Kyodo News via AP

 

Portal Njujroker navodi da imena zbog toga davana redu alfabeta  "Q", "U", "X" i "Z" i u početku su tropske oluje i uragani dobijali isključivo ženska imena. Reč je o tome što su se ugledali na tradiciji mornara koji su svojim brodovima davali imena po ženama koje su sa njima bile u posadi, ali to se menja 1978. godine kada su i muška i ženska imena ušla u upotrebu.

Ispostavilo se, piše New Yorker, da imena takođe utiču na to kako se ljudi pripremaju za oluju. Ovo potrvrđuje analiza iz 2014. godine koja se bavila smrtnim slučajevima povezanim sa uraganima. Ustanovljeno je da su uragani sa ženskim imanima uzrokovali više smrti od onih koji su dobijali muška imena. Studija je takođe uključivala eksperimente u kojima su učesnici bili pitani da rangiraju rizike od uragana nakon što im je pokazana mapa i pročitan opis nesigurnosti oko budućeg intenziteta uragana.

Studija je zaključila kao sugestiju da "oluja koja je dobila ime po cvetu može da se učini manje preteća od one koja je dobila ime po ptici grabivljici".

Komentari (0)

Magazin