Fokus

Podrška za Iranke iz Beograda: Održan skup ispred ambasade, poslata poruka solidarnosti

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2022

-

17:50

Podrška za Iranke iz Beograda: Održan skup ispred ambasade, poslata poruka solidarnosti
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Protest podrške borbi žena u Iranu održan je ispred ambasade te države u Beogradu, a okupljeni su poručili da je borba žena u Iranu, borba za prava svih žena na svetu.

Iranac Soheil Tohidi je na protest u Beograd došao iz Novog Sada i kako je rekao za Tanjug, podrška koja se dešava širom sveta veoma je važna za žene u Iranu.

"Mahsa nas vidi sa neba i ona zna da ima puno braće i sestara u celom svetu. Važno je da se zna da ona nije sama", rekao je Tohidi.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodao je da svaki dan prati dešavanja u Iranu koliko je to moguće jer je u toj zemlji i internet i dalje isključen, pa neke informacije stižu sa zakašnjenjem.

"Do sada je na protestima poginulo više od 200 ljudi, i to ne može da se vidi nigde. Informacije dolaze teško. Starlink radi, ali dok se bude došlo do masovne upotrebe,proći će mnogo vremena", rekao je on.

Poručio je da Evropa mora da stane na put režimu u Iranu, i da svaka država treba da reaguje i zahteva reakciju ambasadora Irana u svojoj zemlji.

Jedan od učesnika protesta je rekao da kao muškarac svojim prisustvom šalje poruku solidarnosti svim ženama koje se bore za svoja prava.

"Mogu da pošaljem samo poruku solidarnosti svim ženama koje se bore za svoja prava u Iranu i stojim solidarno sa njima. Ovo je samo simboličan gest i nadam se da će doći do promene", rekao je on.

Dodao je da ga, kada je položaj žena u Srbiji, izuzetno pogađa broj femicida.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Ono što mene uvek izuzeno pogodi je broj femicida i nasilje u porodici. Jeziva je cifra od 22 ubijene žene za ovako malu zemlju i strašno je da se na to ne obraća dovoljno pažnje. To me kao ljudsko biće izuzetno vređa", rekao je on.

"Ovo je spontano okupljanje došli smo da pružimo podršku ženama u Iranu koje se suočavaju sa manjkom ljudskih prava i pošto se slično dešava i ovde ovih dana, došli smo da pružimo podršku i solidarnost ženskoj borbi", rekla je jedna od učesnica skupa.

Učesnice protesta ističu i da je ovo podrška feminizmu, i da dok svaka žena na svetu nije slobodna, ne možemo govoriti o slobodi žena.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Poziv za današnji protest upućen je sa nekoliko naloga na društvenoj mreži Tviter, bez istaknutog organizatora skupa.

Mahsa Amini 22-godišnjakinja iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu uhapsila policija za moral, zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba.

Njena smrt je izazvala demonstracije u više oblasti, uključujući glavni grad Teheran.

Ambasada Irana je 30. septembra uputila saopštenje da će Iran ozbiljno nastaviti da se bavi tim incidentom sve dok se ne utvrdi tačan uzrok smrti.

Komentari (0)

Svet