Fokus

Državni udar u Burkini Faso: Predsednik ponudio ostavku, samoproglašeni vojni vođa je prihvatio

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2022

-

20:55

Državni udar u Burkini Faso: Predsednik ponudio ostavku, samoproglašeni vojni vođa je prihvatio
Državni udar u Burkini Faso: Predsednik ponudio ostavku, samoproglašeni vojni vođa je prihvatio - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Samoproglašeni vojni vođa Burkine Faso, kapetan Ibrahim Traore prihvatio je uslovnu ostavku koju je ponudio predsednik Pol-Anri Damiba kako bi se izbeglo dalje nasilje nakon izvršenog državnog udara, naveli su verski i plemenski lideri u zajedničkom saopštenju.

Traore je prethodno izjavio da je situacija u zemlji pod kontrolom i pozvao građane da se uzdrže od vandalizama usmerenih na francusku ambasadu, navodi se u saopštenju pročitanom na nacionalnoj televiziji, preneo je Rojters.

Demonstranti su se u subotu uveče sa bakljama okupili ispred ambasade Francuske u Uagaduguu nakon što su pristalice Traorea, koji je u petak izvršio državni udar, optužile Francusku za pruža utočište svrgnutom predsednikuDamibi.

Francuski zvaničnici su odlučno demantovali tvrdnje pristalica Traorea.

Burkina Faso našla se na ivici nemira nakon što je Traore u subotu optužio predsednika Pola-Anrija Damibu da je organizovao kontraofanzivu nakon što ga je svrgnuo sa vlasti u petak.

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do sporadične pucnjave širom glavnog grada između suprotstavljenih vojnih frakcija.

"Želimo da obavestimo stanovništvo da je situacija pod kontrolom i da je uspostavljen red", rekao je oficir pročitavši saopštenje na nacionalnoj televiziji.

Pored oficira su bili Traore i drugi naoružani i maskirani vojnici, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet