Fokus

Komandant armije pozvao na jedinstvo frakcija u Burkini Faso posle državnog udara

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

21:12

Komandant armije pozvao na jedinstvo frakcija u Burkini Faso posle državnog udara
Komandant armije pozvao na jedinstvo frakcija u Burkini Faso posle državnog udara - Copyright Tanjug/AP/RTB

veličina teksta

Aa Aa

Komandant armije Burkine Faso Ibrahim Traore pozvao je suprotstavljene frakcije u oružanim snagama da prekinu neprijateljstva i nastave pregovore nakon što je u petak izvršen državni udar u toj zapadnoafričkoj zemlji, drugi za osam meseci.

Traore je u petak svrgnuo predsednika, potpukovnika Pola-Anrija Damibu i raspustio vladu u drugom državnom udaru za osam meseci, preneo je Rojters.

Traoreovo saopštenje je pročitano u petak uveče na nacionalnoj televiziji.

Traore je rekao da je grupa oficira koja je pomogla Damibi da osvoji vlast u januaru odlučila da ga smeni zbog nesposobnosti da postigne sporazum sa islamskim pobunjenicima.

AP navodi da je prošle nedelje Damiba otputovao u Njujork gde se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio januarski puč kao "pitanje opstanka nacije", čak iako je to bilo "možda za osudu" po međunarodnoj zajednici.

Januarski državni udar u Burkini Faso usledio je nakon sličnih preuzimanje vlasti u Maliju i Gvineji, a nijedna od tih vladajućih hunti nije objavila datum za nove izbore, dok je Damiba prošle sedmice rekao da će tranzicija u njegovoj zemlji potrajati još gotovo dve godine.

Komentari (0)

Svet