Fokus

Bivši policajac i borac za rasnu jednakost mogao bi da postane prvi Afroamerikanac gradonačelnik Njujorka

Komentari

Autor: Jutarnji list

26/06/2021

-

18:55

Bivši policajac i borac za rasnu jednakost mogao bi da postane prvi Afroamerikanac gradonačelnik Njujorka
Erik Adams - Copyright Tanjug AP/Kevin Hagen

veličina teksta

Aa Aa

Njujork je ove nedelje odlučio da  Erik Adams (60) bude njegov prvi izbor. Bivši policajac i predsednik gradske četvrti Bruklin u utorak je preuzeo vođstvo na demokratskim predizborima za gradonačelnika Njujorka. Adams je osvojio izbore koji su proglašeni najvažnijima u generaciji jer najmnogoljudniji grad u SAD-u pokušava da se oporavi od pandemije koja je usmrtila više od 33.000 Njujorčana.

Prema navodima Njujork Tajmsa, Adams je pobedio zahvaljujući podršci glasova Latinoamerikanaca i Afroamerikanaca. Kao bivši policajac s 22-godišnjom karijerom u njujorškim plavcima, Adams je u svojoj kampanji naglasio pitanje sigurnosti u gradu.

"Za dve godine moje uprave videćete drugi grad - čist i siguran", rekao je Adams.

Nekoliko dana pre prebrojavanja glasova izjavio je da će uložiti sopstveni novac (2.000 dolara) kao nagradu onome ko razotkrije nasilnika koji je u Bronksu otvorio vatru ispred dece slučajnih prolaznika.

To je poslednja od 150 pucnjava koje su se dogodile samo u proteklih mesec dana. U Njujoku je broj pucnjava tokom pandemije porastao i prijavljen je 661 incident u odnosu na 421 u istom razdoblju prošle godine.

Događaj u detinjstvu motivisao ga je da reformiše policiju

Adams se pridružio policiji zbog neugodnog tinejdžerskog iskustva zbog kojeg je pretrpeo posttraumski poremećaj. Rođen u Bruklinu, Adams je odrastao u porodici sa šestero dece. Njegova majka radila je u dve smene kao čistačica, a otac je bio mesar. Kada je imao 15 godina, on i njegov brat uhapšeni su zbog kriminalnog prestupa. U policijskom pritvoru njujorški policajci su ih tukli sve dok nije intervenisao crni policajac. Sa željom da reformiše policiju iznutra, odlučio se za studije na njujorškoj policijskoj akademiji na kojoj je diplomirao kao drugi u svojoj klasi 1984. godine. Karijeru je počeo u saobraćajnoj pomoćnoj policiji, a nastavio je u NYPD-u.

Tanjug AP/Mary Altaffer

 

Oni koji ga poznaju, opisuju Adamsa kao posvećenog rasnoj pravdi. Godine 1995. osnovao je udruženje pod nazivom "100 crnaca u sprovođenju zakona kojima je stalo", iz svog sedišta u NYPD-u, tražeći da crni ili Latinoamerikanci imaju veću ulogu u operacijama odeljenja. U Njujoku magazinu je 1994. opisan kao "radikalni policajac poznatiji po svojim oštrim i kontroverznim komentarima nego po vođstvu". Jedan takav komentar izneo je tokom izbora za gradonačelnika kandidatu za nadzornika Njujoka Hermanu Badilu kome je rekao da ako se kao Portorikanac brine za latinozajednicu trebalo bi da oženi Latinoamerikanku, a ne Jeverejku.

Pratio Tajsona iz zatvora

Četiri puta je bio pod istragom, jednom jer je putovao s drugim policajcima u Indijanu kako bi ispratio bokserea Majka Tajsona iz zatvora, kršeći time politiku njujorških policajaca koja im zabranjuje druženje s poznatim zločincima. Adams je u političku karijeru pokušao da uđe 1994. kada se kandidovao na demokratskim izborima za mesto u Kongresu četvrti Bruklin, ali je izgubio. Iako se 1997. kratko registrovao kao republikanac, 2001. je ponovno ušao u Demokratsku stranku.

Nakon što se povukao iz policije, služio je u Senatu države Njujork od 2006. do 2013. godine predstavljajući 20. senatski okrug u Bruklinu. U Senatu je stekao reputaciju jednog od harizmatičnih članova. Pomogao je da se vodi optužnica protiv prakse zaustavljanja i pretraživanja na ulici u eri gradonačelnika Majkla Blumberga, radio je na inicijativama protiv bandi i protiv oružja. U novembru 2013. Adams je izabran za predsednika Bruklina Boroa te je time postao prvi Afroamerikanac koji je obavaljao tu funkciju i ponovno je izabran u novembru 2017. godine.

Sumnje oko imovine

Tokom izbora Adams je zapa u nekoliko kontroverzi. Jedna od njih bila je jer je tokom karijere u policijskom nadzornom telu dao upute roditeljima za pronalaženje krijumčarene robe ili pištolja među dečjim stvarima.

Javnost je takođe okupirala vest o tome gde on zapravo živi i koliko imanja ima u posedu. 

Adams je izjavio da živi u zgradi okruga Bruklin kako bi se danonoćno mogao s osobljem boriti protiv kovida. Kako je zapazio Politiko, Adams je pružio lažne podatke o mestu prebivališta, među kojima su bili i oni da on nije stanovnik Njujorka. Kako bi se to pitanje razrešilo, kandidat je s novinarima obišao svoj "skromni" dom u delu grada gde tvrdi da živi u podrumskom stanu. 

Tanjug AP/Mary Altaffer

 

Na društvenim mrežama mnogi su i dalje bili nemilosrdni prema kandidatu, tražeći dokaze poput plastičnih čaša i patika koji su sugerisali da njegov 25-godišnji sin živi u njemu. Adams se možda nije istakao u kampanji tokom koje su mnogi verovali da je favorit Endrju Jang, Njujorčanin tajvanskog porekla koji je obećavao tehnokratski grad. Iako su ovo bili samo demokratski predizbori, Adams sigurno ulazi u kampanju da nasledi Bila de Blazija.

Ako osvoji konačne izbore, postaće prvi Afroamerikanac i 110. gradonačelnik Njujorka. 

Komentari (0)

Svet