Fokus

Srbija u UN glasala za osudu Rusije zbog aneksije ukrajinskih teritorija - najveći broj glasova protiv Moskve do sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2022

-

10:17

Srbija u UN glasala za osudu Rusije zbog aneksije ukrajinskih teritorija - najveći broj glasova protiv Moskve do sada
Srbija u UN glasala za osudu Rusije zbog aneksije ukrajinskih teritorija - najveći broj glasova protiv Moskve do sada - Copyright Prinstscreen YouTube/United Nations

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština UN je velikom većinom glasala za osudu pokušaja Rusije da sebi pripoji četiri regiona Ukrajine. Rezoluciju su podržale 143 zemlje, među kojima je i Srbija, dok je 35 država uključujući Kinu i Indiju bilo uzdržano. Ambasada Ukrajine u Srbiji na Tviteru je zahvalila Beogradu što je podržao rezoluciju. 

Ovo je novo glasanje Srbije u UN protiv Rusije, koje dolazi nekoliko dana nakon što je Beograd glasao i protiv zahteva Rusije da izjašnjavanje o ovoj rezoluciji bude tajno. Srbija je i 2. marta glasala za rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija, a 7. aprila je glasala za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC). 

Kada je reč o najnovijem glasanju, pored Rusije, četiri zemlje su bile protiv, i to su učinile i Belorusija, Severna Koreja, Sirija i Nikaragva. Ovo je do sada najveći broj glasova protiv Rusije od početka invazije koja je počela 24. februara.

Glasanje u UN dolazi nakon što je prošle nedelje, na velikoj ceremoniji u Kremlju, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao dokumente da istočni ukrajinski regioni: Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson postanu deo Rusije. Sporazum su potpisani sa liderima ovih četiri regiona koje je inače postavila Moskva, a usledili su nakon "referenduma" odrganizovanih od strane Moskve, a koje je Zapad proglasio "lažiranjem".

Rezolucija UN poziva međunarodnu zajednicu da ne prizna ni jednu rusku tvrdnju o aneksiji i zahteva njeno "trenutno poništavanje". Pozdravlja i "izražava snažnu podršku" naporima da se sukob deeskalira u daljim pregovorima.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je sinoć da zahvalan zemljama na podršci.

"Svet je rekao svoje, pokušaji Rusje oko aneksije su bezvredni i nikada ih neće prihanti slobodne nacije", napisao je Zelenski na Tviteru, dodajući da će Ukrajina vratiti svoje svojemlje. Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je glasanje poslalao "jasnu poruku" Moskvi.

"Ulozi ovog sukoba su jasni svima, a svet je kao odogovor poslao jasnu poruku a to je da Rusija ne može da izbriše suverenu državu sa mape", rekao je on.

Srbija ranije najavila da neće priznati referendume koje je sprovela Moskva

Da Srbija neće priznati referendume u organizaciji Moskve, najavio je još pre njihovog zvaničnog završetka ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

"Srbija u skladu sa poveljom UN i u skladu sa normama međunardonog javnog prava, ne može da prihvati rezultate referenduma u Ukrajini. To bi sa druge strane bilo potpuno suprotno i našoj politici očuvanja suvereniteta i teritorijalna intergriteta Srbije", naveo je on.

 

 

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, rekao je sinoć, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da, iako je Srbija nazadovala u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Eu, važno je to što što se pridružila rezolucijama UN i u nekim drugim forumima. 

Britanska ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Barbara Vudvord rekla je da je Rusija izgubila na terenu UN-a da su se države ujedinile da odbrane povelju te međunarodne organizacije.

"Rusija se izolovala, ali i u izolacija može da pati. Vreme je da se okonča rat", rekla je.

Prinstscreen YouTube/United Nations

 

Glasanje Generalne skupštine usledilo je posle ruskog veta u Savetu bezbednosti - telu koje održava mir i bezbednost na globalnom nivou. U Savetu bezbednosti, pored Rusije, stalne članice su i Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija. Bilo je nekoliko pokušaja da se oduzme Moskvi mesto stalne članice posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Komentari (1)

Svet