Fokus

Velike poplave u Australiji, najmanje jedna žrtva

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2022

-

12:33

Velike poplave u Australiji, najmanje jedna žrtva
Poplave u Australiji - Copyright Tanjug/Erik Anderson/AAP Image via AP

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Australije Entoni Albaneze posetio je danas poplavljene delove australijske države Viktorija, uključujući i grad Melburn, a lokalne vlasti su saopštile da je subotu pronađena prva žrtva poplava, pošto je telo muškarca pronađeno u vodama kod grada Ročester, 200 kilometara severno od Melburna.

Delovi država Viktorija, Novi Južni Vels i Tasmanija, bili su pod upozorenjem zbog poplava nakon što je samo prošle nedelje palo više kiše na jugozapadu zemlje nego prosečno za ceo mesec, preneo je Rojters.

Istočne australijske države su već bile pogođene ozbiljnim poplavama početkom 2022. godine, jer je ta zemlja pod uticajem meteorološkog fenomena La Ninja, koji je doneo jake kiše.

"Australijanci su udruženi, pomažu jedni drugima i još jednom, u najgorim trenucima vidimo najbolje od australijskog karaktera", kazao je Albaneze u Melburnu.

Tanjug/James Ross/AAP Image via AP

 

Premijer je naveo da je "veoma ozbiljan meteorološki događaj" pogodio urbane i regionalne opštine i da je 60 australijskih vojnika pomagalo u evakuacijama i postavljanju vreća sa peskom. Albaneze je objavio da će država isplatiti po 1.000 australijskih dolara svakom Viktorijancu koji je ozbiljnije povređen ili kome je dom oštećen ili uništen.

U Viktoriji, gde su bile najgore poplave, fokus je ostao na severu, posebno u gradu Šeparton, gde je nekoliko hiljada stanovnika obavešteno da im je kasno da se evakuišu, jer je nivo vode porastao. Video snimci na društvenim mrežama prikazali su stanovnike Šepartona kako čamcima prolaze kroz poplavljene ulice, dok je veliki deo grada pod vodom.

U Melburnu, hiljade stanovnika čistilo je mulj nakon što se reka Maribirnong izlila u petak, poplavivši predgrađa blizu centralnog poslovnog okruga. U Novom Južnom Velsu, danas je na snazi bilo upozorenje u 74 mesta, dok je na Tasmaniji upozorenje izdato za 22 lokacije.

Komentari (0)

Svet