Fokus

Požar u iranskom zatvoru, stradala četiri zatvorenika

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2022

-

13:13

Požar u iranskom zatvoru, stradala četiri zatvorenika
Požar u iranskom zatvoru, stradala četiri zatvorenika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranski pravosudni organi saopštili su danas da su četiri zatvorenika poginula, a 61 povređen u požaru u zatvoru Evin u Teheranu, javila je novinska agencija IRNA.

Požar je izbio tokom noći, četiri zatvorenika su se ugušila od dima, a od ukupno 61 povređenih, 51 je pružena medicinska pomoć, preneo je Rojters. Veliki požar izbio je u subotu u ozloglašenom zatvoru gde se, kako ističe AP, drže politički zatvorenici i antivladini aktivisti.

Na internet snimcima i u lokalnim iranskim međima navodi se da su se čuli i pučnji, u vreme dok više od četiri nedelje traju neredi zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru u Teheranu. IRNA je objavila da je došlo do sukoba čuvara i zatvorenika u jednom zatvorskom krilu.

Visoki bezbednosni zvaničnik rekao je da su robijaši zapalili skladište puno zatvorskih uniformi, što je izazvalo požar. On je naveo da su pobunjenici odvojeni od ostalih zatvorenika da bi se smirio konflikt. Zvaničnik ističe da je sada situacija "potpuno pod kontrolom" i da su vatrogasci ugasili vatru.

Teheranski tužilac Ali Salehi rekao je da je mir ponovo uspostavljen u zatvoru i da incident nije u vezi sa uličnim neredima. Američka organizacija za ljudska prava saopštila je da su najmanje 233 demonstranta ubijena otkako je talas protesta zahvatio Iran od 17. septembra.

Dodaje se i da među ubijenima ima 32 osobe mlađe od 18 godina. Prethodno je Iranska organizacija za ljudska prava sa sedištem u norveškom Oslu procenila je da je 201 osoba ubijena, dok iranske vlasti nisu objavile broj mrtvih prethodnih nedelja.

Američki Stejt department saopštio je da pomno prati situaciju. Predsednik SAD Džozef Bajden, tokom puta u Oregon, rekao je da je "iranska vlada izuzetno represivna" i da ima veliko poštovanje prema ljudima koji marširaju ulicama.

Komentari (0)

Svet