Fokus

Bivši premijer Pakistana Imran Kan ranjen u nogu, pristalice tvrde da je reč o atentatu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Sky news

03/11/2022

-

13:01

Bivši premijer Pakistana Imran Kan ranjen u nogu, pristalice tvrde da je reč o atentatu
Bivši premijer Pakistana Imran Kan ranjen u nogu, pristalice tvrde da je reč o atentatu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Pakistana Imran Kan ranjen je u pucnjavi koja se dogodila na protestu na istoku zemlje, a njegove pristalice tvrde da je reč o pokušaju ubistva. On je ranjen kada je kada je konvoj automobila u kojem je putovao napadnut.

Prema izveštajima medija, Kan je ranjen u nogu i nije životno ugrožen, a Skaj njuz piše i da je na njega pucao dok je držao govor pred pristalicama u Vazirabadu.

Kan je predvodio protestni marš ka Islamabadu na kojem se zahtevaju prevremeni izbori.

Članovi njegove stranke PTI rekli su da su još četiri osobe povređene, ali niko nije ubijen.

"Ovo je bio pokušaj da se ubije, da se izvrši atentat", rekao je njegov pomoćnik novinskoj agenciji AFP.

Visoki lider Kanove stranke Asad Umar, rekao je da je naoružani napadač otvorio vatru na konvoj automobila u kojem se nalazio bivši premijer Kan, lakše ranio njega i neke njegove pristalice, preneo je AP.

Umar je dodao da je Kan ranjen u nogu, da nije ozbiljno povređen i da je prebačen u bolnicu u gradu Lahore.

Identitet napadača, koji je uhapšen na licu mesta, još nije poznat, a nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ovaj incident, navodi američka agencija.

Prema navodima policije, napad se dogodio u okrugu Vazirabad u istočnoj provinciji Pendžab, gde je Kan putovao u velikom konvoju kamiona i automobila koji je krenuo ka glavnom gradu Islamabadu, u okviru svoje kampanje koja je imala za cilj da primora vladu da održi prevremene izbore.

Premijer Šehbaz Šarif osudio je napad i naredio ministru unutrašnjih poslova da zatraži hitnu istragu.

Napad se dogodio manje od nedelju dana nakon što je Kan započeo svoj marš iz Lahorea, glavnog grada provincije Pendžab, zajedno sa hiljadama pristalica.

Izborna komisija Pakistana (ECP) je 21. oktobra preporučila da Kan bude diskvalifikovan sa političke funkcije na pet godina, što će verovatno dodatno podstaći političke tenzije u zemlji, navodi BBC.

Čitajući preporuku, šef ECP-a Sikandar Sultan Raja izjavio je da je Kan diskvalifikovan jer je bio umešan u „koruptivne radnje“.

Komisija je saopštila da je njena odluka zasnovana na tome da je Khan „davao lažne izjave“ u vezi sa deklaracijom o prodaji poklona koje su mu slali lideri Saudijske Arabije i Dubaija dok je bio na funkciji – prekršaj koji je protivzakonit po ustavu zemlje. .

Ovo nije prvi put da su pakistanski političari napadnuti. Bivša premijerka Benazir Buto ubijena je 27. decembra 2007. godine, a tadašnji premijer Jusaf Raza Gilani preživeo je pokušaj ubistva 2008. godine.

Komentari (0)

Svet