Fokus

Rodbina političkih zatvorenika i osuđenih na smrt u Bahreinu održala protest pred papom

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

23:51

Rodbina političkih zatvorenika i osuđenih na smrt u Bahreinu održala protest pred papom
Rodbina političkih zatvorenika i osuđenih na smrt u Bahreinu održala protest pred papom - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Rodbina zatvorenika osuđenih na smrt i doživotnu robiju u Bahreinu održala je danas manji protest ispred povorke pape Franje koja se kretala ulicama Isa Tauna, tražeći slobodu za političke zatvorenike, javlja Rojters.


Nije poznato je da li je papa video protestne plakate dok se njegova povorka kretala od njegove rezidencije do skole u Isa Taunu, gde se kasnije obratio đacima i učenicima.

Video snimak protesta, na kojem je bilo nekoliko žena i dece, objavio je Bahreinski institut za ljudska prava i demokratiju u Londonu, u saradnji sa raspuštenom opozicionom grupom u Bahreinu - Al Vefak.

Tanjug AP/Hussein Mall

 


Na jednom od plakata je pisalo: "Tolerancija, koegzistencija je praksa, ne samo slogan. Oslobodite političke zatvorenike, oslobodite Hasana Mušaimu, prekinite sa verskim fanatizmom".

Mušasima, nekada lider opozicije, osuđen je na doživotnu kaznu 2011. godine zbog antivladinih protesta, u kojima je uglavnom učestvovala šitska zajednica, koju je slomila monarhija sunita.

Pre nego što je papa došao u Bahrein u četvrtak, porodice zatvorenika osuđenih na smrt zamolili su ga da javno govori protiv smrtne kazne i da brani prava političkih zatvorenika tokom boravka u toj azijskoj zemlji.

On je to i uradio u svom prvom obraćanju u petak predstavnicima Vlade Bahreina i diplomatskom koru.

Komentari (0)

Svet